Mění se pravidla pro cesty letadlem: za kufry si připlatíme

TNBiz, 15.1.2018
Kterých dopravců se zdražení týká?

Velké nízkonákladové aerolinky Ryanair od pondělka spustily nová pravidla pro palubní zavazadla. A změny se řadě cestujících nezamlouvají. Zmapovali jsme, jak je to se zavazadly i u dalších hlavních nízkonákladových leteckých společností.

Od pondělí 15. ledna si mohou do kabiny vzít dvě palubní zavazadla jen ti pasažéři, kteří si zvlášť připlatí za přednostní nástup - poplatek je pět euro, tedy přibližně 130 korun.
"Za tyto peníze si cestující mohou s sebou vzít nejen malou příruční tašku, která se musí bez obtíží vejít pod sedadlo, ale také obligátní kufřík s kolečky, jehož rozměry ovšem nesmějí přesáhnout 55 na 40 na 20 centimetrů a váhu deset kilo," uvedl dopravce na svém webu.

Pokud si nechcete připlatit, při průchodu přes odletovou bránu vám personál malý kufr na kolečkách sebere a uloží ho do zavazadlového prostoru k dalším zavazadlům. To sice nestojí nic, ale v cíli vašeho letu pak na příruční zavazadlo budete muset déle čekat. A modlit se, aby nebylo poškozené.

Britský Daily Mirror ovšem zároveň upozorňuje, že společnost se snaží rozzlobené zákazníky uklidnit tím, že zvýšila váhový limit odbavovaných zavazadel o pět kilo na 20 kilo a zároveň snížila poplatek za kufry na přibližně 650 korun.

Pokud ovšem váhový nebo rozměrový limit "přešvihnete", tak se notně prohnete - nízkonákladové aerolinky si totiž za nadlimitní zavazadla unisono účtují opravdu mastné přirážky. Příliš velké zavazadlo vás tak klidně může stát až několik tisíc navíc.

K podobnému kroku jako Ryanair přistoupil nedávno i Wizz Air, i když jeho pravidla fungují obráceně - tyto aerolinky vám nechají v kabině již zmíněný malý kolečkový kufřík, naopak si musíte ale připlatit za kabelku, foťák nebo třeba notebook.

Pokud se chystáte cestovat s nízkonákladovou společností, všechny důležité údaje o hmotnosti, rozměrech a ceně za palubní i odbavovaná zavazadla najdete v tabulce. Kromě zmíněného Ryanairu a Wizz Airu jsme prošli i stránky EasyJetu a Smart Wings.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy