Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
15.01.2018 17:23:54

Další bláznivé úterý, sněžení, postupně déšť a vítr už v noci

 

Také úterý v tomto týdnu bude ve znamení výrazného dynamického počasí, které přinese oteplení, většinou ale bude sněžit. Hlavně se zvedne silný vítr, zejména na vrchovinách a horách. Nejtepleji bude v nížinách Čech, kde se může během úterý oteplit až na +6°C. Tam by pochopitelně během dne nesněžilo, ale pršelo. Na horách a částečně i celém východě území bude ale chladněji a srážky budou většinou sněhové. Může se tak tvořit sněhová pokrývka, největší z našich hor na Šumavě (až 25 cm nového sněhu). Zmíněná vichřice se projeví hlavně ve vyšších polohách a vítr bude mít jižní směr. Obecně vzato nás ovlivní tlaková níže, která vždy nejprve přinese oteplení na teplé frontě, velmi rychle však následuje fronta studená a návrat nižších teplot.

Aby to nebylo málo, ve čtvrtek nás ovlivní další tlaková níže, která tohle představení zopakuje znovu. Tentokrát bude ale obleva silnější a pršet bude přechodně i ve středních a někde i vyšších polohách. Původně to vypadalo na tužší mrazy v předpovědi, nyní se situace částečně otáčí, protože do počasí se rozhodl více promluvit prohřátý Atlantský oceán. I proto je vždy nejlepší počkat na předpověď počasí jen asi na 3 nebo 4 dny dopředu.

Připravte se během úterý na komplikace v dopravě, možné pády stromů a novou sněhovou pokrývku. Zejména od 400 m n. m. na Moravě a od 700 m n. m. v Čechách. Teploty v Čechách +2 až +6°C, na Moravě -2 až +3°C. Ve středu se počasí částečně uklidní, objeví se sněhové přeháňky, v Čechách i smíšené. Teploty v Čechách +1 až +5°C, na Moravě -1 až +3°C. Po oteplení ve čtvrtek bude následovat znovu ochlazení, ve výhledu jsou ale nyní nadále patrné oblevy kvůli vpádům vzduchu od oceánu. Situace výrazně svědčí Alpám, kde už si se sněhem místy nevědí rady a očekávají další přívaly.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty