Ing. Tomáš Plešingr (Fučík & partneři)
Okénko daně  |  15.01.2018 17:20:20, aktualizováno 17.01.2018 10:46:57

Novinky v dani z příjmů fyzických osob pro rok 2017 a 2018 – 1. část

Na základě novel zákona o daních z příjmů přijatých v loňském a předloňském roce dochází pro zdaňovací období roku 2017 a 2018 k řadě změn. Níže uvádíme první část přehledu těch nejvýznamnějších změn v oblasti zdanění příjmů fyzických osob.

Zvýšení stropu na sociální zabezpečení a základu pro odvod solidárního zvýšení daně

Maximální vyměřovací základ pro pojistné na sociální zabezpečení (částka ve výši  48násobku průměrné mzdy) pro rok 2017 činil 1 355 136 . Od stejné částky se odvíjí i tzv. solidární zvýšení daně ve výši 7 % z částky příjmů ze závislé činnosti a dílčího  základu daně ze samostatné činnosti převyšující tuto hranici. Na solidární zvýšení daně je i navázána povinnost podat daňové přiznánídani z příjmů fyzických osob. Pro rok 2018 se maximální vyměřovací základ zvyšuje na 1 438 992 . Částka, od které je zaměstnavatelroce 2018 povinen zvýšit měsíční zálohu na daň o solidární zvýšení daně je tak 119 916 (4násobek průměrné mzdy).

Daňové zvýhodnění

Novela zákona, která vstoupila v platnost 1. července 2017, zvýšila daňové zvýhodnění na druhé a na třetí a každé další dítě. Na základě přechodných ustanovení se zvýšené daňové zvýhodnění použije již pro celé zdaňovací období roku 2017. Současně, pokud si zaměstnanec uplatňuje daňové zvýhodnění na měsíční bázi u svého zaměstnavatele, vyšší slevu na dani mu zaměstnavatel měl zohlednit už při zúčtování mzdy za měsíc červenec 2017. Po podání daňového přiznání či provedení ročního zúčtování zaměstnavatelem tak obdobně jako v minulém roce i zaměstnancům, kteří si daňové zvýhodnění na druhé, případně další dítě uplatňují měsíčně, vznikne z tohoto titulu přeplatek na dani (za měsíce leden až červen 2017). S účinností od 1. ledna 2018 bylo navýšeno také daňové zvýhodnění na první dítě, a to o 150 měsíčně.

Tabulka níže uvádí výši daňového zvýhodnění platného pro zdaňovací období let 20162018.

Maximální výše daňového bonusu (60 300 ročně), v jaké může poplatník daňový bonus uplatnit za dané zdaňovací období, zůstává nezměněna. Od zdaňovacího období roku 2018 se však pro nárok na jeho výplatu budou zohledňovat pouze „aktivní příjmy“, tzn. příjmy ze závislé činnosti nebo ze samostatné činnosti, nikoli příjmy z nájmu či kapitálového majetku.

Školkovné

Výše maximální slevy za umístění dítěte v předškolním zařízení se v návaznosti na zvýšení minimální mzdy z 11 000 zvyšuje od ledna 2018 na 12 200 . Novela zákona s účinností od zdaňovacího období roku 2018 upřesnila, že pro uplatnění školkovného je rozhodující vynaložení výdajů, které se vztahují k faktickému umístění dítěte v daném kalendářním roce, a nikoliv okamžik jejich samotné úhrady. Novelou byly také upraveny náležitosti potvrzení vystaveného daným zařízením. Kromě jména vyživovaného dítěte a celkové výše vynaložených výdajů na dané zdaňovací období, má potvrzení nově obsahovat také datum zápisu tohoto zařízení do školského rejstříku nebo evidence poskytovatelů, případně datum vzniku živnostenského oprávnění. 

Slevy na dani v návaznosti na invaliditu a průkaz ZTP/P

Dle předchozího znění zákona bylo pro uplatnění dvojnásobné slevy na manžela/manželku, základní i rozšířené slevy na invaliditu, slevy pro držitele průkazu ZTP/P či zvýšeného daňového zvýhodnění rozhodující, zda a odkdy byl danou osobou invalidní důchod pobírán a v případě ZTP/P kdy byl vydán související průkaz. Od zdaňovacího období roku 2018 bude možné daň snížit již v návaznosti na samotné přiznání invalidního důchodu, respektive na přiznání nároku na průkaz ZTP/P. 

Paušální výdaje

Od zdaňovacího období roku 2018 byla snížena částka, ze které se počítá maximální výše tzv. paušálních výdajů, a to na 1 000 000 . Například u příjmů ze živnostenského podnikání tak bude možné tento typ výdajů uplatnit nejvýše do částky 600 000 . Současně však ze zákona bylo vyjmuto ustanovení omezující možnost uplatnění slevy na manžela/manželku a daňového zvýhodnění u poplatníků, jejichž základ daně z příjmů ze samostatné činnosti a z nájmu, u kterých uplatňují paušální výdaje, tvořil více než 50 % jejich celkového základu daně. Pro zdaňovací období roku 2017 byla poplatníkům ponechána volba, zda budou postupovat podle stávající úpravy (tj. vyšší maximální částka paušálních výdajů, avšak bez zohlednění uvedených slev) či dle novelizovaného znění. Poplatníkům s vyššími příjmy tak doporučujeme zvolenou variantu důkladně propočítat, případně zvážit i možnost uplatnění výdajů skutečných. Volba varianty platí i pro příjmy z nájmu v případě uplatnění paušálních
výdajů ve výši 30 %.

O další části změn v této oblasti vás budeme informovat v některém z našich dalších čísel newsletteru. V případě zájmu o konzultaci k výše uvedenému jsme Vám rádi k dispozici. 


Ing. Tomáš Plešingr

Daňový poradce, partner

tomas.plesingr@fucik.cz

Tomáš je certifikovaným specialistou na projekty výzkumu a vývoje. Podílí se na zastoupení klientů před správcem daně, daňovém strukturování transakcí, daňových due-diligence a daňových stanoviscích a rozborech.

Fučík & Partneři

Od roku 1995 působíme na poli daňového poradenství a auditu. Svým klientům nabízíme mnohaleté zkušenosti podnikového poradenství. Pořádáme vzdělávací semináře na témata z daňového prostředí. Účastníme se odborných konferencí a diskuzí. A dále se specializujeme na řízení lidských zdrojů a outsourcing mzdového a finančního účetnictví. Poskytujeme komplexní poradenské služby v oblasti auditu, daní, podnikového poradenství, účetnictví, personálního poradenství včetně mzdového účetnictví a transakčního poradenství. Naším cílem je spokojenost našich klientů.

Děláme to, co nás baví, dělejte to také a starosti s účetnictvím a daněmi nechte na nás!

Více informací na:http://www.fucik.cz/

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Okénko daně:

24.01.2020  Změny sazeb DPH v roce 2020 Ing. Michal Sholtz (Fučík & partneři)
09.12.2019  Návrh zákona na zdanění digitálních služeb Ing. Štěpán Osička (Fučík & partneři)
25.11.2019  Nejčastější zjištění z auditu Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)
10.11.2019  Předaudit a jeho výhody Ing. Klára Honzíková (Fučík & partneři)




?

Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688