Patria (Patria Finance)
Investice  |  15.01.2018 16:18:07

Švédské ceny bydlení padají nejvíce od krize


Ceny bydlení ve Švédsku se propadají nejvíce od globální finanční krize. Díky finančním polštářům velkých bank a rychlému růstu ekonomiky, alespoň oproti zbytku Evropy, bude podle analytiků, regulátorů a politiků ale všechno v pořádku.

Index HOXSWE, který reflektuje vývoj cen typicky prodávaných rodinných bytových jednotek v hlavních metropolitních oblastech Švédska, klesl od října do prosince o 7,8 %. To je nejstrmější propad od konce roku 2008. Jen za prosinec došlo k poklesu o 2 %. Meziročně se tak ceny propadly o 2,5 % - nejvíce od března 2012.


Zdroj: Valueguard.se

Pokles cen bydlení nebyl vyvolán ekonomickým nebo finančním strádáním, ale naopak raketovým růstem bytové výstavby. Ta měla původně jen vyrovnat přebytek poptávky. Nyní je na nejvyšších hodnotách od devadesátých let.

Levné hypotéky

Náklady na hypotéky se během posledních let propadly na rekordní minima poté, co centrální banka snížila sazby pod nulu ve snaze zvýšit inflaci. Klas Danielsson, generální ředitel státní hypoteční banky SBAB, řekl, že úrokové míry budou i nadále dlouhodobě nízké, takže ti, co mají vlastní bydlení, si budou moct i nadále dovolit ho financovat. Švédsko navíc poskytuje finanční podporu těm, co nejsou schopni splácet nebo jsou nezaměstnaní.

Ekonomika (zatím) solidně šlape

Podle Anny Bremanové, hlavní ekonomky Swedbank AB, největšího švédského poskytovatele hypoték, je země vůči propadu cen bydlení odolná. Rychlost růstu tamní ekonomiky nechává za sebou většinu Evropy, nezaměstnanost klesá, rozpočet je v přebytku a regulátoři přijali i opatření ke snížení státního dluhu. Podle Swedbank bude úpadek v rezidenční výstavbě a s ní spojená případná nezaměstnanost vykompenzována v jiných oblastech stavebnictví, kde je pracovní síly naopak nedostatek.

Domácnosti jsou rekordně bohaté

Švédi jsou také bohatší. Podle SEB AB se čisté bohatství domácností zvýšilo o 1,3 % během třetího kvartálu na rekordních 14,2 bilionů švédských korun (36,9 bilionů CZK). Michael Grahn, ekonom Danske Bank A/S, se vyjádřil, že míra úspor je extrémně vysoká. Část úspor je i likvidní a mohla by tak být použita v případě nouze jako polštář.

Možné dopady? Spotřeba? HDP?

Andreas Wallstrom, analytik Nordea Bank AB připomněl, že „historicky tu byla silná (pozitivní) korelace mezi soukromou spotřebou a cenou nemovitostí“. Propad cen nemovitostí by tak mohl ovlivnit spotřebu luxusního zboží a pravděpodobně i investice do stavebnictví

Podle Grahna 10% pokles cen nemovitostí způsobí během dvou let 30% až 40% pokles v bytové výstavbě. „Navíc soukromá spotřeba spojená s nemovitostmi (nábytek, bílé zboží, atd.) by pravděpodobně také mohla klesnout.“

Nicméně Wallstrom trvá na tom, že pokles by neměl představovat vážné riziko. „Pravděpodobně budeme mít nižší růst HDP v letech 2018 a 2019, ale ekonomické prostředí bude i nadále příznivé.“

Zdroj: Bloomberg, Valueguard.se

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.


Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt 15:11  Index PMI z Chicaga klesl (28.3.2024) ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Čt 14:23  Kovanda (TRINITY BANK): Zmrazení ruských devizových rezerv a jejich případné... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Čt 14:00  Oznámení o aukci 3. tranše SPP 908 MF ČR (Ministerstvo financí ČR)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688