OPOJISTENI.CZ (OPOJISTENI.CZ)
Pojištění  |  12.01.2018 16:01:41

Krádeže aut v Německu: Zájem o prémiové značky stoupá

Počet odcizených havarijně pojištěných autNěmecku loni už desátý rok v řadě klesl. Nicméně současně rostou částky náhrad za ně, protože zloději cílí mnohem více na vozidla z vyššího cenového segmentu.

Loni v sousedním Německu registrovali 18 227 případů ukradení aut, která byla havarijně pojištěna. Je to o 432 méně než v roce 2015. Dalších necelých 106 000 hlášených škod připadlo na odcizené autodíly, zejména airbagy nebo střešní nosiče. Celková suma kriminálních aktivit spojených s automobily tak v Německu klesla meziročně o 8 %. Uvedl to Svaz německých pojistitelů (GDV). Prodloužil se tak dále trend posledního desetiletí: od roku 2007 se celkový počet případů krádeží snížil téměř o polovinu.

Bohužel tento pozitivní vývoj má hořkou příchuť: zatímco neustále klesají počty odcizení, rostou nicméně částky škod, které zloději způsobují. Celkově loni zaznamenaly pojišťovny o 9 000 deliktů méně, ale celková částka nahlášených škod zůstala stabilní a činila téměř 520 milionů eur.

 Zloději mají vkus

Základní příčinou této neradostné statistiky je fakt, že zloději se více zaměřují na prémiové značky vozidel. Obzvláště silně je přitahují modely značky Porsche: loni vzrostl počet ukradených sporťáků o 83 %! Tím se statisticky už dva z tisíce majitelů těchto vozů stávají automaticky oběťmi zlodějů. Ale v čele takové tabulky pravděpodobnosti ukradení je britská značka Land Rover. Ta zmizí majitelům nejčastěji. Loupežníky lákají jeho SUV nebo terénní vozy (statisticky 2,1 držitele z tisíce o ně přijdou).

Na východě se krade víc

Z geografického hlediska je statistika jednoznačná: východ Německa je postižen daleko více. Nechtěný primát drží Berlín, kde loni zmizelo 3 477 aut. To znamená, že bylo odcizeno 3,7 vozidla z tisíce. Na druhém místě je Hamburk (kvóta odcizení 1,8), bronz získalo Lipsko (1,4) a bramborovou medaili Drážďany a další dvě východoněmecká velkoměsta (1,2).

Naopak nejbezpečnější je pro auta jih země. V Bavorsku a Bádensku-Württembersku se pohybují statistiky prakticky ve všech regionech pod průměrem celé SRN, která činí 0,5 vozidla na tisíc aut.



oPojištění.cz - informace ze světa pojištění a risk managementu

Zpravodajský portál, který poskytuje komplexní zpravodajství ze světa pojištění a risk managementu. Denně přináší aktuální zprávy o vývoji pojistného trhu, odborné analýzy, informace o nabízených pojistných produktech a rozhovory s významnými osobnostmi pojišťovnictví.

Více informací na: www.opojisteni.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688