TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  12.01.2018 09:24:17

Rodiny si polepšily. Spočítejte si novou mateřskou a rodičovskou


Rodiny s dětmi si od nového roku výrazně polepšily. Kromě přídavků na děti, které se zvedly a dosáhne na ně také více lidí, vzrostla také mateřská a rodičovská. U té se také mění podmínky vyplácení. Spočítejte si na kalkulačkách, na kolik peněz máte nově nárok.

Stát k Novému roku nadělil rodinám s dětmi vyšší příspěvky. Zvýšily se přídavky na děti - některým až o 300 korun měsíčně. Nově na ně navíc dosáhnou i rodiny, jejichž příjem činí 2,7násobku životního minima. Více informací i kalkulačku najdete zde.

Kromě dávek na děti vzrostla také mateřská, která se podobně jako nemocenská a ošetřovné vyplácí z nemocenského pojištění. Změnily se totiž částky pro stanovení základu příjmu, z něhož se tyto příspěvky vypočítávají. Tím se zvedly i samotné dávky.

"Peněžitou pomoc v mateřství", jak se příspěvek nazývá, mohou ženy čerpat už osm týdnů před porodem. Matka, která porodila jedno dítě, může na mateřské zůstat 28 týdnů. Žena, která porodila více dětí najednou, může dávku čerpat 37 týdnů.

Nový rok přinesl změny také v rodičovském příspěvku, který navazuje právě na mateřskou. Celkově pomohou rodiče vyčerpat 220 tisíc korun, a to až do čtyř let dítěte. Rychlost čerpání rodičovského příspěvku si můžete určovat sami.

Zatímco loni byla maximální výše měsíčního příspěvku stanovena na 11 500 korun, od ledna strop stoupl, zůstal ale provázán s výší dřívějších příjmů. Celý příspěvek bude možné nově vyčerpat už za šest měsíců. Měsíční výše rodičovského příspěvku nesmí přesáhnout 70 % hrubého měsíčního příjmu.

Rychleji budou moci čerpat rodičovskou také ti rodiče, kterým nevznikl nárok na mateřskou. Doposud automaticky spadali do nejnižší kategorie a do čtyř let dítěte pobírali 3800 korun měsíčně, nyní měsíční maximum činí 7600 korun měsíčně. Polepšily si také rodiče dvojčat a vícerčat. Těm se rodičovský příspěvek zvýšil na celkovou částku 330 tisíc.



TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688