Vlada.cz (Vláda)
Dotace  |  11.01.2018 19:49:43

Cílem vlády je vyčerpat v tomto roce až 80 miliard korun

Ve Strakově akademii se ve čtvrtek 11. ledna 2018 sešla Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) poprvé pod vedením předsedy vlády Andreje Babiše. Hlavním tématem jednání byl aktuální stav a efektivita čerpání evropských finančních prostředků v programovém období 2014–2020.

„Čerpání finančních prostředků z evropských fondů považuji za prioritu, jelikož zásadním způsobem ovlivňují plnění státního rozpočtu. Cílem vlády je vyčerpat v tomto roce až 80 miliard korun,“ uvedl předseda vlády Andrej Babiš.

České republice se podařilo v roce 2017 předložit Evropské komisi žádosti o platbu ve výši zhruba 50 miliard korun. Nejlepších finančních výsledků dosahuje Program rozvoje venkova, ve kterém je požádáno u Evropské komise o proplacení téměř 29 % dostupných prostředků, tedy zhruba 17 miliard korun. Velmi dobře si vedou i programy Zaměstnanost a Doprava, kdy se v obou případech dokázalo vyčerpat 17,4 %, což představuje částku u programu Zaměstnanost 9,3 miliardy korun a u programu Doprava 19,6 miliardy korun. Oproti tomu zaostávají programy Praha – pól růstu, Integrovaný regionální operační program, program Výzkum, vývoj a vzdělávání a program Rybářství, z nichž žádný nenárokoval ještě ani 6 % z nabízených peněz.

„V roce 2017 se nám podařilo zrychlit schvalování předložených projektů. Celkem se jich od začátku programového období podařilo schválit přes dvacet tisíc napříč všemi programy, a to nepočítám specifické projekty v zemědělství, kde jich je dalších sto tisíc. Ke konci prosince bylo přes 47 % prostředků z evropských fondů schváleno a smluvně vázáno pro konkrétní projekt a příjemce již začal s jeho realizací. Také jsme zrychlili proplácení – v celkovém evropském srovnání se nám podařilo poskočit o několik příček nahoru. K poslednímu prosinci byly do Evropské komise odeslány žádosti o průběžnou platbu v hodnotě přes 65 miliard ,“ dodala ministryně pro místní rozvoj Klára Dostálová.

Čtvrtečního jednání na Úřadu vlády se účastnil také předseda Českomoravské konfederace odborových svazů Josef Středula. Příští jednání Rady ESIF by se mělo uskutečnit na konci února, kdy by měla být hlavním tématem zpráva ministryně pro místní rozvoj Kláry Dostálové. Ta přehodnotí rizikovost jednotlivých programů, jelikož hlavním problém jsou nemalé rozdíly v čerpání finančních prostředků u jednotlivých programů.

Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF)
Rada pro Evropské strukturální a investiční fondy (ESIF) je poradním orgánem vlády v oblasti koordinace pomoci poskytované EU ze všech Evropských strukturálních a investičních fondů. Rada se schází dle potřeby a jejím úkolem je hodnotit stav čerpání jednotlivých operačních programů v programovém období 2014–2020. Rada dále koordinuje přípravu Dohody o partnerství, která je základním zastřešujícím dokumentem pro čerpání finančních prostředků z Evropských strukturálních a investičních fondů.

Nejvyšší úroveň Rady jedná pod předsednictvím předsedy vlády. Výkonným místopředsedou Rady je ministr pro místní rozvoj. Členy Rady jsou ministři podílející se na implementaci fondů (MMR, MF, MD, MPO, MŽP, MPSV, MŠMT, MZe) a primátor hlavního města Praha. Členství v Radě je nezastupitelné.

 

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Zprávy o koruně

St 08:25 Koruna ve velikonočním módu (ČSOB-Dealing) Měny-forex







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688