Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  11.01.2018 09:09:02

Objem poskytnutých hypoték za rok 2017 mírně poklesl (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Vláda podpořila návrh na omezení daňových zvýhodnění fondů kvalifikovaných investorů.

Objem poskytnutých hypoték za rok 2017 mírně poklesl.

Evropské akciové trhy by dnes měly zahájit obchodování poklesem.

V rámci Evropy budou dnes zveřejněna čísla průmyslové produkce v eurozóně, která by měla potvrdit pokračující expanzi ekonomiky. Německo zveřejní předběžný odhad HDP za celý rok 2017, kde čekáme meziroční růst o 2,3 %. V Americe se zveřejní počty nových žádostí o podporu v nezaměstnanosti, kde trh čeká mírný pokles na 245 tis. z předchozích 250 tis.

Výsledky hospodaření v USA dnes reportuje společnost Delta Air Lines.

Analytici Société Générale zvýšili doporučení na Koupit pro akcie francouzského výrobce zdravotních potřeb Stentys, dále snížili doporučení na Držet pro akcie francouzské společnosti z oblasti utilit Suez, snížili doporučení na Držet pro akcie francouzské společnosti z oblasti utilit Veolia Environment, snížili doporučení na Držet pro americký bankovní holding Morgan Stanley a stejně tak snížili i doporučení na Držet pro další americkou banku JPMorgan Chase.

Obchodování na zámořských trzích

Středeční obchodování na amerických trzích bylo ve znamení červených čísel. Většina hlavních indexů otevřela mezi 0,3 až 0,5 % pod úterní zavírací cenou, avšak v průběhu dne indexy ztráty trochu snížily. Průmyslový Dow Jones, S&P 500 i technologický Nasdaq si shodně odepsaly 0,1 % hodnoty. V rámci širšího indexu S&P 500 nejhůře dopadla odvětví nemovitostí (-1,5 %) a utilit (-1,1 %). Zajímavějších zisků dosáhly jen finanční instituce, když si polepšily o 0,9 %.

Asijsko-pacifický region je v závěru čtvrtečního obchodování téměř celý v červených číslech. Daří se jen indickým a thajským trhům, které si shodně polepšily o 0,1 %. Zbytek regionu dnes ztrácí mezi 0,1 až 0,5 %. V Japonsku, kde si akciový index Nikkei 225 pohoršil o 0,3 %, se nejvíce propadl sektor výrobců nezbytného zboží (-1,3 %) následovaný odvětvími zdravotní péče a telekomunikacemi, která obě přichází o 0,8 % hodnoty. Na druhé straně se zadařilo energetickému sektoru, který se zhodnotil o 1,6 %.

ČEZ

Jak jsme již v pondělí informovali, že senátor Libor Michálek (Piráti) chce omezit daňové zvýhodnění fondů kvalifikovaných investorů, tak jeho návrh nyní podpořila vláda. Od 1. ledna 2019 hrozí zrušení daňového zvýhodnění některým fondům, s jejichž akciemi se aktivně neobchoduje. To se týká i společnosti ČEZ, který do fondu kvalifikovaných investorů vyčlenil své obnovitelné zdroje energie. Fondy kvalifikovaných investorů umožňují použití nižší sazby daně z příjmů ve výši 5 % místo standardních 19 %.

Bankovní sektor

Objem poskytnutých hypoték v roce 2017 již nezaznamenal nový rekord, ale skončil těsně pod úrovní roku 2016. Loni si domácnosti půjčily na bydlení celkem 224 mld. CZK, což je o 2 mld. CZK méně než minulý rok. Za poklesem stojí především růst cen nemovitostí, když loni byty zdražily o 11,4 % a rodinné domy o necelých 7 %. Druhým faktorem poklesu je přísnější regulace ze strany České národní banky, která dovoluje peněžním ústavům poskytovat maximálně 15 % z nových hypoték v rozmezí 80 až 90 procent hodnoty nemovitosti. Vzhledem k tomu, že se v letošním roce očekává růst úrokových sazeb a tedy zdražení hypotečních úvěrů, tak to povede k dalšímu poklesu objemu poskytnutých hypoték.

Autor: Jiří Kostka

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688