TNBiz (TN.cz)
10.01.2018 22:10:27

V Alpách napadl další metr sněhu. Přívaly prorazily okna hotelu

Ve Švýcarsku a Francii nadále platí nejvyšší stupeň lavinového nebezpečí. Ve Švýcarském Zermattu bylo dva dny uvězněno zhruba 13 tisíc turistů. Vlaková trať ze střediska byla zprovozněna až ve středu odpoledne. Laviny hrozí také v Itálii.

Všeho moc škodí - a to platí i o sněhu ve švýcarských Alpách. Během jednoho dne napadl na některých místech až metr, stále tak hrozí riziko pádu lavin. Na některých místech začali odborníci nánosy sněhu pro jistotu odstřelovat.

V lyžařském středisku Zermatt bylo od úterý uvězněno zhruba 13 tisíc turistů. Kvůli lavinám jim úřady zakázaly odjet, silnice i železniční trať byly uzavřené. Ty, kteří potřebovali nutně pryč, odvážel vrtulník. Městečku samotnému ale prý laviny nehrozí. 

 

Nejvyšší riziko pádu lavin platí nadále i ve francouzských Alpách. Lavina tam v úterý na sjezdovce odřízla dvě skupiny dětí. Devítiletá dívka zůstala pod sněhem. Díky rychlému zásahu záchranářských týmů se ji naštěstí podařilo zpod jeden a půl metrové vrstvy sněhu vyprostit včas.

"Záchranáři přišli velice rychle a bylo jich hodně. Dívku rychle našli a vyhrabali. Jakmile ji zahřáli, bylo jasné, že nemá žádná zranění a že není nutná ani hospitalizace," uvedl svědek události.

 

Laviny trápí i lyžařská střediska v Itálii. Během osmačtyřiceti hodin místy napadly dva metry sněhu. Úřady z oblasti u olympijské vesničky, z níž je dnes lyžařské středisko, evakuovaly 170 lidí, včetně několika dětí.

U jednoho domu dokonce přívaly prorazily okna i dveře. "Byl jsem venku, když nás zavolali manažeři. Řekli nám, že hrozí, že nás zavalí sníh. Tak jsme se okamžitě evakuovali. Hned potom jsem se dozvěděl, že sníh dokonce prorazil okna. Díky bohu jsme už předtím odstranili nábytek a v místnostech nikdo nebyl," popsal Ivan, jeden ze zaměstnanců hotelu v olypijské vesnici.

 

Podívejte se, jak vypadají čerstvé metry sněhu na videu z francouzské alpské vesničky Bonneval-sur-Arc.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty