Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.01.2018 19:36:29

Zima ještě vystrčí drápky, víme kdy

 

Už od druhé poloviny prosince přetrvává nadprůměrně teplá zima. Většina lidí asi jásá, ale pro přírodu to vůbec vhodné není. Určitá změna se blíží. Zimní počasí ještě nedalo střední Evropě sbohem. Zatím neočekáváme vpád nějakých třeskutých mrazů, ochlazení nás ale čeká a teploty přibližně od soboty už nad bod mrazu budou vystupovat jen slabě. Noci budou mrazivé. Asi se ptáte, jestli vůbec letos ještě uvidíme sníh. Pravděpodobně ano, ale nebude ho mnoho. S ochlazením bude souviset ubývání srážek. Bohužel nejsme poblíž pobřeží moře, aby se vlhkost ke srážkám nabídla sama, a nejsme ani vysoké pohoří typu Alp, kde se veškerá vlhkost zarazí a vysněží naplno. 

Směrem k víkendu tedy očekáváme následující počasí a pomaloučkým ochlazováním. Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, srážky se už od předchozího dne objeví hlavně na východě, už od 600 m n. m. může sněžit. Srážky se postupně od východu dostanou ve slabé formě i do Čech. Nejčastěji se může sněžení kromě hor objevit na Drahanské vrchovině a Vysočině. V těchto místech už dost sněžilo ve středu. Teploty 2 až 6°C nejčastěji, na Vysočině a Drahanech i 0°C. V pátek bude opět oblačno až zataženo, místy se objeví slabý déšť, od 600 m n. m. srážky smíšené nebo sněhové. Teploty 1 až 5°C. V sobotu bude oblačno, slabý déšť už jen ojediněle, od 500 m n. m. sněžení. Teplota opět sklouzne o stupínek na 0 až 4°C. 

V dalších dnech bude oblačno, spíše ojediněle sněžení nebo déšť se sněhem. Teploty 0 až 4°C budou postupně stoupat na 2 až 6°C. Menší záchvěv zimy se tak opět přeruší. Na modelech je ale v následujícím období během příštího týdne další ochlazení na zimní hodnoty. Budeme si muset počkat na aktualizaci. Směr proudění ještě během zimy dovolí proniknutí studeného vzduchu od severu na naše území. Zima by se měla nejvíc projevit přibližně od 20. ledna



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty