Patria (Patria Finance)
Makroekonomika  |  14.01.2018 09:03:24

Roubini o matoucí inflaci, centrálních bankách a nových bublinách


Globální ekonomika od léta 2016 expanduje, ale ve vyspělých zemích zatím nedošlo ke zvýšení inflace. Centrální banky, které se při nastavení své politiky řídí inflačními cíli, se tak musí nutně ptát, co je důvodem takového stavu. Nouriel Roubini se na stránkách CFI.co snaží poskytnout odpověď.

Podle ekonoma je zrychlení tempa růstu ve Spojených státech, Evropě a Japonsku taženo agregátní poptávkou, kterou stimuluje monetární i fiskální politika a také vyšší důvěra spotřebitelů a podniků. Tato důvěra je odrazem klesajícího finančního a ekonomického rizika a také omezených geopolitických rizik. Silnější poptávka znamená méně nevyužitých zdrojů v ekonomice, tudíž by se dalo čekat zvyšování inflace. V USA ale minulý rok jádrová inflace naopak klesala. V Evropě a Japonsku se drží na nízkých úrovních. Centrální banky se tak snaží stáhnout nekonvenční stimulační nástroje, ale svého inflačního cíle stále nedosahují.

Roubini poukazuje na to, že popsaný vývoj může být odrazem toho, že spolu s poptávkou dochází ke zlepšení i na nabídkové straně ekonomiky. To může mít řadu příčin včetně globalizace, která na západní trhy přináší levné zboží z Číny a dalších rozvíjejících se ekonomik. Působit může i slabší vyjednávací síla odborů či nízké ceny komodit a v neposlední řadě také technologické inovace, které snižují výrobní náklady.

Centrální banky dobře vědí, že pokud jsou pozitivní nabídkové šoky přechodné, dojde nakonec k růstu inflace. Fed ospravedlňuje zvedání sazeb v prostředí nízké inflace přesně tímto přesvědčením. I ECB se připravuje na ukončení nákupů aktiv s předpokladem, že inflační tlaky nakonec porostou. Pokud se ale centrální bankéři mýlí a nabídkový šok je dlouhodobý, měla by stimulace trvat déle. Nebo, jak tvrdí třeba Banka pro mezinárodní vypořádání BIS, by normalizace monetární politiky měla proběhnout ještě rychleji než nyní.

BIS dochází k přesvědčení, že nabídkové šoky jsou dlouhodobé, a tudíž je čas snížit inflační cíl z 2 % na 0 %. Pokud se tak nestane, riskujeme přílišnou stimulaci, následně nebezpečný růst cen aktiv a nakonec vznik bublin. Centrální banky by tedy měly svou politiku utáhnout dříve, protože jinak hrozí další finanční krize. Většina centrálních bank ve vyspělých zemích ovšem s tímto pohledem nesouhlasí. Domnívají se, že pokud by začaly vznikat bubliny, je namístě použít regulaci a makroprudenční politiku namísto utahování politiky monetární.

Centrální banky tedy nejsou ochotny vzdát se svého inflačního cíle ve výši 2 %, ale mohly by prodloužit období stimulace tak, jako to učinily už mnohokrát. Tím ale v podstatě uznávají, že inflace se bude držet níže po delší dobu, než se domnívaly. Následně může dojít k posunu inflačních očekávání. K tomu přidejme zmíněná rizika vzniku bublin. Takže dokud nebude jasno, co drží inflaci dole, budou centrální banky při stanovení své politiky zvažovat celou řadu rizik, uzavírá Roubini. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.






Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688