Patria (Patria Finance)
Investice  |  09.01.2018 16:04:42

FT: Evropští producenti oceli se vracejí k prosperitě


Evropští producenti oceli se po nepříznivých letech vracejí k prosperitě, výsledky některých z nich by dokonce mohly být nejlepší od globální finanční krize v letech 2007/2008. To naznačuje, že vážné problémy, se kterými tento sektor dlouho bojoval, se už daří řešit. Napsal to ekonomický list Financial Times.

V letech ekonomického poklesu, který následoval po krizi, poptávka po oceli v Evropě prudce klesla. To vedlo k bolestivému období uzavírání závodů a rušení desítek tisíc pracovních míst, jak se firmy jako je ArcelorMittal, Tata Steel a ThyssenKrupp snažily snížit náklady. Problémy pak dál zhoršila Čína, která se na globální produkci oceli podílí polovinou.

Když rozkvět stavebního sektoru v Číně poněkud ochladl, začal Peking v roce 2015 vyvážet na mezinárodní trhy obrovské množství levné oceli, což snížilo cenu komodity. Evropské společnosti si navíc stěžovaly na další finanční náklady způsobené politikou ochrany životního prostředí v EU, a to jejich konkurenční postavení ještě zhoršilo.

Kombinace vyšších globálních cen oceli, zvýšení poptávky v regionu a ochranářské kroky Bruselu ale přispěly k oživení. Spolu s vnitřními opatřeními a investicemi firem do zlepšení výkonnosti a nabídky kvalitnějších produktů vypadají lépe i vyhlídky průmyslu. "Finančně se věci určitě zlepšují," prohlásil Andrew Zoryk z poradenské společnosti Accenture.

Důkazy oživení přinesly i zatím poslední známé hospodářské výsledky. Rakouská společnost Voestalpine označila v listopadu své pololetní výsledky za nejlepší "od Lehmana", tedy od krachu investiční banky Lehman Brothers v září 2008, který předcházel hluboké finanční krizi. Největší světová ocelárna podle objemu výroby ArcelorMittal uvedla, že její výsledky za třetí čtvrtletí u evropských aktivit jsou nejlepší od roku 2014, kdy je začala uvádět. Výsledky druhé největší ocelárny v Německu Salzgitter za devět měsíců byly nejlepší od roku 2008.

Loni se dařilo také akciím oceláren. ArcelorMittal přidal více než čtvrtinu, akcie Voestalpine asi 30 procent, zatímco akcie Salzgitter 40 procent. Analytik banky Credit Suisse Michael Shillaker vidí letošní vývoj akcií také příznivě.

Důvěra mezi evropskými oceláři se projevila řadou investic, jako je například rozhodnutí Voestalpine postavit první specializovanou ocelárnu v západní Evropě minimálně od 80. let za cenu až 300 milionů eur (7,7 miliardy ). Pomocnou ruku poskytla rovněž EU, když Brusel uvalil cla na různé druhy oceli ze zahraničí, u kterých bylo podezření, že se prodává pod výrobními náklady nebo je nelegálně dotovaná. Dovoz od té doby klesl, což pomohlo přispět k růstu cen.

Ještě důležitější než cena je ale pro výrobce oceli rozdíl mezi cenou vstupních surovin a konečnou prodejní cenou. Ratingová agentura Moody's očekává, že tento rozdíl zůstane letos nad průměrem roku 2016, což podpoří zisk, i když zřejmě bude tento rozdíl nižší než loni.

Širší a dlouhodobé oživení ale bude záviset i na fúzích a akvizicích v evropském sektoru. Méně hráčů na trhu teoreticky omezí nabídku, ukotví ceny a sníží atraktivitu dovozu pro kupující. "Konsolidace je velmi důležitá," dodává Zoryk. "Je potřeba pokračovat ve stabilizaci odvětví a v posílení jeho cenové pozice vůči automobilovým a stavebním firmám."

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Út   8:23  Geopolitika opět v centru pozornosti ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688