Češi se bouří proti petardám. Okolní státy to už mají vyřešené

Češi se bouří proti používání zábavní pyrotechniky. Volají po omezeních a někteří dokonce po plošném zákazu. V Česku můžete totiž pyrotechniku odpalovat v podstatě bez omezení v průběhu celého roku. Naši sousedé jsou na tom však podstatně jinak. Zatímco na Slovensku si zákazy regulují stále města sama, v Polsku, Německu nebo Rakousku ohňostroj během roku bez pokuty neodpálíte.

Německo

Například v Německu si v průběhu roku můžete zakoupit pouze menší pyrotechniku (petardy). Ohňostroje a dělobuchy, které slyšíte na Silvestra, se dají pořídit v obchodechod 28. prosince. Pouštět je pak můžete pouze během 31. prosince a 1. ledna ráno. Pokud nějakou pyrotechniku odpálíte jindy než na Silvestra, hrozí vám, že se dostanete do problémů s policií.

 Rakousko

Velmi regulované je použití zábavní pyrotechniky i v Rakousku, kde se pravidelně provádějí její kontroly u prodejců. Neregistrované - tedy ilegální - zboží vás může stát tučnou pokutu.

Přestože ohňostroje zde můžete pouštět prakticky v průběhu celého roku, má to jeden háček. Jde to pouze na vybraných místech. Téměř vůbec nemůžete zábavní pyrotechniku používat ve městech. Speciálně ne v blízkosti kostelů, nemocnic, mateřských škol, domovů pro seniory, farem nebo zoologických zahrad. Dále je jako civilista nesmíte pouštět ani v horách nebo v blízkosti lesů.

Polsko

Časové omezení na ohňostroje a dělobuchy mají i polští sousedé. Pyrotechniku zde mohou zakoupit pouze dospělí nad 18 let a její odpalování je omezeno na 31. prosince a 1. ledna ráno. Některá místa to povolují už od 30. prosince.

 

 

 

Slovensko

Na Slovensku to má každé město jinak. Například v Bratislavě, Košicích nebo Bánské Bystrici je používání zábavní pyrotechniky během celého roku zakázáno pod pokutou mezi 100 až 300 euro. Výjimkou je samozřejmě silvestrovská noc, kdy si pyrotechniku můžete užít od 23:00 do 02:00. Regulace a omezení pyrotechniky si řeší města sama, jejich zákazy jsou však čím dál populárnější i na menších městech. Je tedy pravděpodobné, že další zákazy budou následovat.

 

Podívejte se na reportáž o kontrolách prodejců se zábavní pyrotechnikou v Česku:



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy