ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)
Komodity  |  09.01.2018 08:39:15

Ranní glosa: Komodity v minulém roce nepřesvědčily, co rok 2018?

Komoditní trh se v roce 2017 rozhodně nenudil, ovšem i přes mocný finiš ve druhé části roku investory příliš nepotěšil. Komoditní index agentury Bloomberg, který mapuje vývoj cen koše 22 hlavních komodit, vynesl bídné 2 %. Jiné komoditní indexy vykazují sice zisky vyšší, ale stále nikterak přesvědčivé. Komodity tak přenechávají záři reflektorů jiným aktivům, především akciím, které zažily snový rok – například akciový index S&P 500 vynesl 20 %. Na stranu druhou, celková výkonnost komoditních indexů říká jen pramálo o tom, jak si vedly jednotlivé skupiny komodit.

Solidní rok tak zažily například kovy, přičemž komoditou roku je v tomto ohledu kobalt. Stříbrno-modrý kov, který je klíčovou složkou lithium-iontových baterií využívaných např. v elektromobilech, zaznamenal v důsledku rostoucí poptávky a neelastické nabídky zvýšení ceny o téměř 130 %. Solidně si vedly také základní kovyhliník (+37 %) a měď (+34 %), podporované globálním hospodářským růstem a v prvním případě i reformami na nabídkové straně trhu v Číně. Růstu cen zlata o asi 10 % pomohl především slabší dolar, což byl vítaný stimul i pro další komodity. Zisky si nakonec díky silnému závěru roku připsala i ropa, a to v reakci na probíhajícího rebalancování trhu, výpadky produkce a nárůst geopolitického napětí.

Hlavním poraženým roku jsou naopak zemědělské komodity, které táhly komoditní indexy dolů. Cena cukru se snížila asi o 29 %, mírnější, ale stále znatelný pokles zaznamenaly také kakao či sójové boby. V cenách tzv. soft komodit se odrazil primárně nadbytek produkce – umocněný příznivým počasím – který se projevil v rostoucích zásobách.

Již počátek roku 2018 naznačuje, že by komodity jako celek mohly v tomto roce zažívat lepší časy. Fundamenty soft komodit jsou totiž růstu cen spíše nakloněny. Nadále solidní výkonnost by pak měly potvrzovat kovy – ať již základní nebo vzácné – vezoucí se na vlně globálního hospodářského růstu. Klíčová bude v tomto ohledu samozřejmě role Číny (sama obstarává asi polovinu globální spotřeby surovin), nicméně důvod k býčímu optimismus zavdává sám fakt, že se komoditám historicky daří právě ve “zralé” fázi hospodářského cyklu, kdy měnová politika začíná tlumit tlaky na přehřívání ekonomiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Čt 17:03  🟡 Zlato blízko historických maxim X-Trade Brokers (XTB)
Čt   9:17  S&P500 uzavřelo na nových rekordech Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688