TNBiz (TN.cz)
Volby  |  08.01.2018 20:35:05

Prezidentské volby se blíží. Znají kandidáti cenu másla či benzinu?

Do prezidentských voleb zbývají čtyři dny. Televize Nova kandidáty otestovala, jak se orientují v problémech a tématech běžného života. Dostali otázky, které musí každý z nás denně řešit. Ptali jsme se například na cenu másla nebo na průměrný plat.

Za necelých 90 hodin začnou historicky druhé přímé prezidentské volby. Mají vůbec prezidentští kandidáti přehled, kolik dnes co stojí a jaké je třeba životní minimum?


Kolik stojí máslo? (45 / 250 g)

"Já bych řekl od 25 do 60 korun," uvedl bývalý premiér Mirek Topolánek. "Stávalo 39,90. Potom byla taková vlna, u nás jsem to zaznamenal, to šlo až k 60 korunám. A teď je to zpět na 47 korunách," myslí si textař a podnikatel Michal Horáček.

"Máslo hodně zdražilo. Tak 40, 50 korun?" nebyl si jistý diplomat Pavel Fischer. "Já mám představu, kolik stojí máslo, chodím nakupovat. Závisí na tom, jaké máslo kupujete, ale pohybuje se mezi 40 a 50 korunami," doplnil kandidát Realistů Jiří Hynek.

"Já jsem teď koupil dobré české máslo. Ty zahraničí, která jsou horší, tam je více takových chemických věcí, ty jsou o něco lacinější," sdělil pouze producent Petr Hannig. "Zrovna včera jsem ho nakupoval, osciluje mezi 45 až 60 korunami," řekl manažer Vratislav Kulhánek.

Dalším kandidátem je současný prezident Miloš Zeman - ten se ale skrze svého mluvčího Jiřího Ovčáčka nechal už dříve slyšet, že na žádné otázky nebude odpovídat a ani se nebude účastnit různých anket nebo debat.

"Máslo bylo teď v poslední době docela drahé, až 70 korun jsem vídal. Teď je to kolem 40 až 50 korun," domnívá se lékař a aktivista Marek Hilšer. "Cena másla je různá, vyšplhala ale až k 70 korunám," odpověděl neurčitě bývalý předseda Akademie věd Jiří Drahoš.

 

Kolik stojí chléb? (28,90 / kg)

"Může stát třeba 30 korun," odpověděl Topolánek. "Běžný chleba stojí 26 korun," tvrdí zase Horáček. "Já chleba doma peču, takže já vám řeknu, že je třeba zadělávat 36 hodin dopředu. Když jdu koupit chleba, což často nedělám, tak to vyjde na 30 až 40 korun," pochlubil se Fischer.

"Cena chleba se pohybuje kolem 35 korun za kilo," myslí si Hynek. "Já si většinou kupuji půlku Šumavy a ta stojí 15 korun," doplnil Hannig. "Stojí od 15 korun a já kupuji za 19, ty žitný slunečnicový," sdělil Kulhánek. "Chleba jsme kupovali za 30 korun," říká Hilšer. "Je to velmi různé, koupíme chleba za 16 korun, za 22," počítal Drahoš.

 

Kolik je současná průměrná hrubá mzda? (29 050 )

"Průměrná hrubá mzda je dneska asi 27 tisíc," uvedl Topolánek. "Hrubá mzda se přiblížila k 30 tisícům," odpověděl Horáček. "22 tisíc," vypálil Fischer. "Domnívám se, že průměrná hrubá mzda bude mezi 20 a 25 tisíci korunami," spekuloval zase Hynek.

"To pozor, na to mnoho lidí nedosáhne, to je nějakých 27 500 podle mě nebo něco takového," řekl Hannig. "Něco kolem 30 tisíc," byl blízko Kulhánek. "24 tisíc korun," domnívá se Hilšer. "29 tisíc korun cirka," poskytl asi nejvíce správou odpověď Drahoš.


Jaké je současné životní minimum? (3 410 )

Přestože se na hranici životního minima, které je aktuálně 3 410 korun, pohybuje asi desetina Čechů, kandidáti odpověď na otázku většinou neznali. Někteří si navíc životní minimum pletli s minimální mzdou, která činí 12 200 korun.

"Vzhledem k tomu, že jsem vždy proti, tak kolem 12 tisíc? Nevím," přiznal Topolánek. "To minimum bohužel počítám kolem 5000," sdělil Horáček. "11 tisíc," myslí si Fischer. "Myslím, že něco přes 12 tisíc," přestřelil i Hynek. "To já nevím, byly to 4000," téměř se trefil Hannig.

"Sociální minimum je někde kolem 6000," domnívá se Kulhánek. "Životní minimum, to je miminální mzda, to je zhruba 12 tisíc," spletl sám sebe Hilšer. "12 tisíc korun," odpověděl také Drahoš.

 

Kolik stojí litr benzinu? (30,30 / litr)

"Já benzin nekupuji, pohybuje se to kolem 28 až 30 korun," řekl Topolánek. "Kolem 30 korun," věděl Horáček. "32 korun?" ptal se nejistě Fischer. "Dá se pořídit mezi 26 až 30 korunami za litr," odpověděl Hynek. "Je to kolem 30 korun," uvedl Hannig. "Mezi 29 a 34 korunami," dal velké rozpětí Kulhánek. "Kolem 30 korun," znal odpověď i Hilšer. "Je to kolem 30 korun, záleží na pumpě," doplnil Drahoš.

Zítra se všech kandidátů budeme ptát, jaký je jejich současný plat a nebo jaký je jejich majetek.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688