Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
08.01.2018 16:35:05

Divoké úterý s vichřicí a teplotami až 12°C

 

Bláznivý leden pokračuje. S teplým průběhem zimy obvykle souvisí mnoho větrných epizod. Jedna taková potká Česko hned v úterý. Silný vítr se objeví hlavně v centrální části země a na horách. Celá Českomoravská vrchovina, Pardubický, Královéhradecký a Středočeský kraj se dočkají prudkého větru od jihovýchodu. Na horách půjde tradičně o slušnou vichřici. Ve středu se následně do podobných oblastí naší země, tedy zejména do centrální části, dostaví hodně srážek. Střední Evropa bude pod vlivem výrazného jihovýchodního proudění. Takže může dát nadále sbohem zimě a projevům počasí typických pro leden. Místo sněhu a mrazu padají teplotní rekordy jako hrušky.

Kolem soboty by se mělo začít ochlazovat a je možné, že následující období zimní konečně bude. Počkáme si na vývoj a budeme informovat. Prozatím ale tedy čekejme v úterý oblačno až zataženo, spíše málo srážek, jen ojediněle slabý déšť nebo mrholení. Silný vítr v centrální části země doprovodí teploty 6 až 10°C a v nížinách Čech nebude výjimkou ani 12°C. Ve středu bude oblačno až zataženo, hlavně v centrální části země déšť nebo déšť se sněhem. Teploty 6 až 10°C, ale na Českomoravské vrchovině mohou být i pouhé 2°C. Počasí obou následujících dní bude na Vysočině a horách dosti nevlídné.

Ve čtvrtek bude oblačno až zataženo, místy slabý déšť, od 900 m n. m. by se mělo jednat o srážky sněhové. Teploty 3 až 7°C. Následně se začne pomalu ochlazovat a aktuální výhledy naznačují, že od neděle by mohlo být jen 0 až 4°C a objeví se sněžení ve všech polohách. Na to si ale budeme muset ještě počkat, protože síla letošního teplého proudění během ledna je velká. Hodně diskutovaná Severní Amerika nyní zažije oblevu, už kolem soboty se ale může opět propadnout do Kanady a Spojených států mrazivý arktický vzduch. Zajímavá protiváha počasí k Evropě.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty