Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  08.01.2018 11:32:25

Ekonomická aktivita na konci roku nabrala obrátky (Analýzy makroindikátorů)

Česká ekonomika se i nadále veze na vlně globálního hospodářského oživení. Průmyslová výroba v předposledním měsíci loňského roku svým raketovým růstem překonala všechna očekávání a zahraniční obchod i přes vyšší dovozy vykázal nejvyšší listopadový přebytek v historii. Jen stavebnictví zatím na růstovou vlnu úplně nenaskočilo, i když jeho výsledek nakonec není tak špatný.

Český průmysl si v listopadu připsal meziroční růst o 8,5 %. V meziměsíčním vyjádření po očištění o kalendářní vlivy výroba stoupla o skoro neuvěřitelných 3,7 %. Tahounem stále zůstává automobilový průmysl, který přidal 7,5 % a do růstu tak přispěl 1,5 pb. Nejenom že se zvyšuje počet vyrobených aut (jak reportuje sdružení AutoSAP), ale v Česku dochází i k přesunu výroby k modelům s vyšší hodnotou. V domácím průmyslu je také vidět trend modernizace a investic. Produkce výrazně roste například v odvětví elektroniky.   

Vedle produkce v průmyslu rostou také tržby. Ty v listopadu přidaly 5,7 %. V posledním čtvrtletí roku znovu pozorujeme velký tlak na zvyšování mezd. V listopadu se odměny za práci v průmyslu zvýšily o 8,4 %. Zaměstnanost byla meziročně vyšší o 2 %. Jejímu dalšímu růstu ale brání nedostatek pracovní síly. Podniky tak i nadále budou investovat do modernizace výroby a budou i nadále nuceny zvyšovat mzdy.  

Mírný optimismus přinášejí  v posledních měsících   čísla ze stavebnictví. I přes nižší listopadové teploty se stavební výroba meziměsíčně mírně zvýšila a její meziroční růst dosáhnul 1,9 %. Zlepšuje se situace v pozemním stavitelství, zatímco inženýrské výrazně zaostává. I dnešní údaje ukázaly, že ve  stavebnictví se blízká na lepší časy. Orientační hodnota nových stavebních povolení byla v listopadu vyšší o 51,0 %. Navíc v letošním roce očekáváme výrazný nárůst výstavby infrastruktury díky většímu čerpání evropských fondů. To by mělo popostrčit zejména dynamiku inženýrského stavitelství. Celý stavební sektor by měl letos přidat 6,9 %. 

Vysoký přebytek obchodu potvrzuje hospodářskou kondici

Bilance zahraničního obchodu skončila v listopadu v přebytku 11,7 mld. CZK a meziročně si tak polepšila o 3,4 mld. CZK. Dynamika zahraničního obchodu však překvapivě zvolňuje. Vývozy českého zboží a služeb do zahraničí vzrostly pouze o 2,3 % y/y, zpomalily však i dovozy, které meziročně přidaly pouze 2,3 %. Statistika vývozů ukazuje, že čeští exportéři i nadále těží z ekonomické expanze v zahraničí. Poptávka po českých výrobcích, zejména po dopravních prostředcích, elektrických zařízeních a chemických látkách se značně meziročně zvýšila. Struktura dovozů prozrazuje, že za růstem importů stojí jak vyšší poptávka domácností, tak i větší investiční aktivita domácích firem. Vysoká ekonomická důvěra českých domácností táhne nahoru poptávku po spotřebních statcích, jako jsou např. oděvy. Importy nafukovaly také vyšší ceny komodit, a to jak kovů, tak i koksu a ropných výrobků. Výsledek zahraničního obchodu v listopadu sice příjemně překvapil vyšším přebytkem, za celý rok 2017 ale očekáváme mírné meziroční zhoršení, za kterým stojí vyšší dovozy z důvodu vyšších cen komodit a  zvýšená investiční aktivita.

Nejenom údaje ze zahraničí, ale i domácí předstihové indikátory naznačují, že se ekonomice v posledním čtvrtletí loňského roku velmi dařilo. Zahraniční poptávka zůstává silná a domácí ekonomická situace mohutně podporuje spotřebu a investice. Posilující koruna zatím hospodářství výrazně nebrzdí. Důležitou zprávou je, že dochází k modernizaci výroby a tím i ke zvyšování produktivity. Do toho domácí podniky mimo jiné tlačí napjaté podmínky na trhu práce. V posledním čtvrtletí loňského roku podle nás ekonomika přidala meziročně výrazně přes pět procent a za celý rok si podle nás připsala růst ve výši 4,5 %. Letos očekáváme další zvyšování investic. To by mělo zajistit pokračování velmi slušné dynamiky, který tak podle nás dosáhne 3,6 %. ČNB tak nebude nic bránit, aby pokračovala v normalizaci úrokových sazeb směrem k neutrální úrovni (3 %). Očekáváme zvýšení sazeb o 25 bb v každém čtvrtletí v letošním roce. Na konci roku by tak repo sazba ČNB měla činit 1,5 %.

Autor: Viktor Zeisel

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář


Přečtěte si také:

01.03.2024Domácí poptávka na konci loňského roku oživila (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
30.05.2023Tuzemská ekonomika na začátku roku stagnovala (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
12.03.2021Český průmysl na počátku roku mírně oslabil (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
02.02.2021HDP na konci roku 2020 mezičtvrtletně vzrostl o 0,3 % (Analýza makroindikátorů) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688