TNBiz (TN.cz)
07.01.2018 09:26:40

V Pardubicích měli nejtepleji za 70 let. V ČR padly desítky rekordů

Lednové počasí v Česku přepisuje teplotní rekordy staré desítky let. Na pardubickém letišti dokonce v sobotu denní maxima překonala hranici 11,3°C, která byla naměřena naposledy v roce 1948! Vůbec nejtepleji ale bylo v Karviné.

S Novým rokem vtrhlo do Česka oteplení a hned první lednový týden padaly nové rekordy, na některých stanicích naměřené i více než před čtvrstoletím.

Vůbec nejstarší rekord byl překonán na letišti v Pardubicích, kde 6. dubna v roce 1948 naměřili 11,3 °C. Nový rekord je o více než jeden stupeň vyšší - a to 12,4 °C, informuje Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ).

Ani tento rekord ale nestačí na sobotní nejvyšší naměřenou hodnotu vůbec - příjemných 13,2 °C. Tu zaznamenala stanice v Karviné, kde jde o nejvyšší teplotu od roku 1994.

A jaro přišlo i do středních Čech. Na relativně nové stanici Mrzky naměřili 12,7 °C! Teplotní rekordy byly překonány nebo dorovnány celkem na 29 stanicích starých nejméně 30 let.

Pokud netrpělivě čekáte na pořádnou zimu a nové přívaly sněhu, budeme vás muset zklamat. Podle meteorologů budou teplotně nadprůměrné nejméně následující dva týdnyTeplé počasí zažívá celá střední a jižní Evropa od Francie až po UkrajinuZa zimou tak nyní musíte vyrazit do světa, do vyšších poloh.

Výjimkou je v tomto směru Španělsko a také sever Afriky. Sněhová vánice zastavila dopravu na sever od Madridu. Naopak ve španělském městě Almeria na jihovýchodě zaznamenali včera tornádo.

Sněhovou nadílku přivítali také v marockém městě Ifrane.

 Zima také stále řádí i na východě Spojených států.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty