TNBiz (TN.cz)
Z domova  |  06.01.2018 09:09:22, aktualizováno 08.01.2018 23:34:48

Prezidentské volby a armáda: Co si myslí kandidáti na prezidenta?

Přesně za týden se konají prezidentské volby. Kandidáti na post prezidenta řekli, jak se staví k české armádě a co by jako její vrchní velitelé chtěli změnit.

Zatímco někteří by uvítali, kdyby české vojsko pomáhalo hlavně lidem u nás v České republice, jiní jsou pro více zahraničních misí.

Miloš Zeman se už na velitelském shromáždění na Generálním štábu před dvěma měsíci pozastavil nad tím, proč výdaje České republiky na obranu nedosahují dvou procent hrubého domácího produktu, jak se Česko zavázalo v rámci NATO a jak se jí to dařilo v minulosti.

A snad poprvé se současným prezidentem souhlasí i ostatní kandidáti, kteří jednohlasně říkají, že je českou armádu musíme více financovat.

"Jsem jednoznačně pro navýšení financování na dvě procenta, jak jsme slíbili vůči závazku Severoatlantické alianci, jsem pro navýšení stavu na 30 tisíc vojáků, dobudování obou brigád," uvedl Mirek Topolánek.

"Naše armáda bohužel, říkám bohužel není úplně bojeschopná. Jsme podfinancováni, máme obrovský vnitřní dluh, zanedbávali jsme svoji vnitřní armádu," myslí si Michal Horáček.

"Jako vrchní velitel ozbrojených sil bych nikdy devastaci armády a další pokračování snižování výdajů pro armádu. Je nutné se vrátit na dvě procenta HDP a ty držet," tvrdí Jiří Hynek.

"Armáda je nedostatečně ozbrojena, je potřeba ji přezbrojit, měli bychom zvyšovat výdaje na armádu, tak jsme se zavázali vůči našim spojencům Nato," vyjádřil se Jiří Drahoš.

"Já mám takový dojem, že z kandidátů jsem jediný, který absolvoval základní vojenskou službu, takže co by major ve výslužbě mohu říci, že ta armáda v počtu 30 tisíc by byla rozhodně dostatečná, musí se do ni zainvestovat," myslí si Vratislav Kulhánek.

Armáda a zahraniční Mise

Kandidáti se ale už rozcházejí v názorech na zahraniční mise – tedy zda by naše armáda měla více působit u nás nebo v zahraničí.

Reportáž o návštěvě zahraniční mise zařadil Mirek Topolánek do své volební kampaně.

"Já si myslím, že armádě prospívá, když se účastní těch misí zahraničních, protože tímto způsobem se trénuje setkává se s novými výzvami," vyjádřil Marek Hilšer.

"V omezené míře ty zahraniční operace, musíme v nich pokračovat. Ale to co si musíme uvědomit je, že jsem součástí prostoru, který je atakován ze severu, z jihu, z východu a musíme dávat pozor, abychom těm výzvám mohli čelit, například v kybernetické oblasti," řekl Pavel Fischer.

"Úplně naopak, já bych chtěl, aby česká armáda nebyla armádou, která bojuje někde v zahraničí. Česká armáda má chránit české občany. Já jsem totiž pro polodobrovolnou a polopovinnou šestiměsíční vojenskou službu," myslí si pro změnu Petr Hannig.

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688