Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  04.01.2018 18:09:12

Summary: Špatné zprávy od Intelu a Tesly proti úspěchu Fiatu

 
Dnešní den se nesl v duchu špatných zpráv od amerických technologických firem. Zatímco problémy Intelu s vadnými mikročipy překvapily, další odsunutí bájné hranici 5 000 vyrobených automobilů Tesla Model 3 už tolik ne. Náladu na trzích pak zlepšoval úspěch tradiční automobilky Alfa Romeo v Americe, který popohnal akcie mateřské Fiat Chrysler k rychlému růstu 

Intel
Výrobce mikročipů včera zasáhla zpráva, že jeho procesory obsahují vadu, která je činí zranitelnými vůči hackerským útokům. Problém se měl teoreticky týkat také procesorů od AMD a ARM Holdings, i když tito prodejci tvrdí, že u nich nebezpečí nehrozí. Intel dle svých slov na řešení intenzivně pracuje v spolupráci se společnostmi Microsoft, Google a Amazon už nějakou dobu a v brzké době bude vydávat patch. 

Nepříjemné je, že dle neověřených zpráv vyprodal CEO Intelu většinu svých pozic ve společnosti v době, kdy o problému již byl informován, avšak veřejnost ještě ne. Jednalo by se tedy o typický příklad insider tradingu, nicméně prozatím se jedná jen o dohady.

Akcie Intel se trochu vzpamatovaly a ubírají jen 3 %, zatímco AMD posiluje o 6 %. 

Tesla
Dítko vizionáře Elona Muska uveřejnilo předběžná čísla k počtu prodaných automobilů za poslední čtvrtletí roku 2017. Nedá se však říci, že by z nich investoři skákali radostí. Podívejme se předně na Model 3, jenž má být prvním modelem orientovaným na širší střední třídu. Jednoznačným zklamáním je fakt, že ambiciózní cíl produkčního tempa 5 000 kusů za týden byl opět odsunut o další kvartál, konkrétně na závěr druhého čtvrtletí 2018. Pro první kvartál 2018 nyní maluje cifru 2 500 kusů za týden. Fakt, že v posledním kvartálu 2017 dostala Tesla z výrobních linek 2 400 kusů Modelu 3 (9násobek proti kvartálu třetímu), je proto jen velmi slabou útěchou.

Co však výroba zajetých modelů S a X? Tady jsou věci o poznání lepší. V posledním kvartálu roku bylo zákazníkům doručeno 15 200 kusů Modelu S a 13 100 kusů Modelu X, což dohromady činí 28 300 elektromobilů (+30 % yoy). Kumulativně se tak za rok 2017 dostáváme na hodnotu 101 300 doručených kusů. To je nejen o 30 % více než v roce 2016, ale také o 1 300 kusů nad plánem. Tyto dílčí úspěchy však nevyřeší dlouhodobý problém Tesly, kterým je nadále negativní provozní cashflow (tzn., že společnost musí získávat hotovost prostřednictvím navyšování dluhu nebo vlastního kapitálu). 

Akcie Tesla se po krátkém poklesu vzpamatovaly a nyní se pohybují na včerejší zavírací ceně.

Fiat Chrysler (DIP)

Ve všeobecném pozdvižení, které přišlo se zklamáním z prodejů Modelu 3 od Tesla, téměř zanikla zpráva o úspěchu Fiat Chrysler, resp. jeho značky Alfa-Romeo. Ta zaznamenala mohutný nárůst prodejů automobilů na americkém trhu, kde dlouhodobě bojovala s vleklou poptávkou. V předešlém roce však na druhé straně Atlantiku uvedla dva nové špičkové modely – jeden typu SUV, druhý typu Sedan. Alfa-Romeo se takto snažila zvýšit prestiž značky mezi americkými zákazníky a zdá se, že věci mohly jen stěží dopadnout lépe. Zatímco v roce 2016 koupili Američané jen 530 kusů automobilů Alfa-Romeo, v roce 2017 si jich domů odvezli až 14 000. Širší statistiky o prosincových prodejích automobilů v USA navíc pro Fiat dopadly dle očekávání, i když se jednalo o 11% yoy pokles.

Fiat Chrysler těží z těchto zpráv a jeho akcie posilují o 6 %. Fiat Chrysler se nachází v našem seznamu Investičních tipů.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688