Ekonomický deník (Ekonomický deník)
Investice  |  04.01.2018 00:38:52

MPSV hledá tři náměstky – pro ekonomiku a IT, sociální politiku a evropské fondy

Personální rošády na ministerstvech pokračují. Podle očekávání skončil na Ministerstvu práce a sociálních věcí náměstek pro ICT Robert Baxa, který měl na sobě nelehký úkol konsolidovat resortní informační systémy. Zatím však zůstává na ministerstvu jeho tým. Nadále se nepočítá s náměstkyní pro sociální a rodinnou politiku Zuzanou Jentschke Stőcklovou, náměstkem vnitřní správy Petrem Hejdukem, jenž byl za ministryně Marksové pověřen řízením ČSSZ, a náměstkem pro ekonomiku a ESF Martinem Kučerou.

Z původních devíti sekcí a tedy náměstků na ministerstvu práce a sociálních věcí by podle schválené systemizace mělo pod vedením ministryně Jaroslavy Němcové (ANO) být sedm. Na MPSV zůstává státní tajemník Jiří Biskup, který byl do loňského roku ústředním ředitelem ČSSZ. V létě vyhrál výběrové řízení na státního tajemníka ministerstva. Ve středu 3. ledna se na stránkách MPSV objevily informace o výběrových řízeních na náměstky třech nových sekcí:

  • Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce evropských fondů (SM 800 000)
  • Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce ekonomické a ICT (SM 600 000)
  • Oznámení o vyhlášení výběrového řízení na služební místo náměstek pro řízení sekce správních činností a sociální politiky (SM 200 000)

Termín pro podání přihlášek je do 15. ledna. Otazník visí nad osudem členky hnutí ANO Jany Hanzlíkové, která byla náměstkyní Sekce pro odvolání a správních činností nepojistných dávek. Její sekce, tak jako řada dalších, byla zrušena a nahrazena nově zřízenou Sekcí správních činností a sociální politiky. Hanzlíková je považována za velmi schopnou a zkušenou profesionálku a navíc je členem stejného hnutí jako nová ministryně Jaroslava Němcová. I to by nahrávalo tomu, že se může stát novou odbornou náměstkyní právě ona.

V kuloárech se mluví i o tom, že na MPSV míří další, tedy druhý, politický náměstek. Po bývalé generální ředitele Úřadu práce Marii Bílkové, kterou odvolala ministryně Michaela Marksová (ČSSD) by se jím měl stát bývalý šéf IT odboru MPSV Oleg Blaško. Bílková do příchodu na MPSV působila na Ministerstvu financí ČR  jako ředitelka odboru financování kapitol státního rozpočtu. Právě její dlouholetá zkušenost s finančními záležitostmi a státním rozpočtem by mohla nahrávat podmínkám výběrového řízení na sekčního šéfa Sekce ekonomické a ICT. V textu inzerátu jsou právě finance na prvním místě.

Poptávané zkušenosti a náplň práce také svědčí pro Olega Blaško. Pro něj zejména hovoří zkušenosti s IT systémy, které jsou jednou z nejpalčivějších oblastí celého resortu. Ať se náměstkem této sekce stane kdokoliv, jisté je to, že tato sekce bude vlivnější, než dosud.

Vedením neobsazených sekcí pověřeni ředitelé odborů

Prozatím jsou vedením nových sekcí, které jsou neobsazené, pověřeni ředitelé odborů. Konkrétně u sekce správních činností a sociální politiky je to ředitel odboru odvolání a správních činností nepojistných dávek Michal Novák,dřívější podřízený náměstkyně Hanzlíkové. Sekci ekonomickou a ICT prozatím vede ředitelka Odboru programového financování Vendulka Zmeškalová a Sekci evropských fondů ředitelka Odboru realizace programů ESF – veřejná správa, sociální inovace a rovné příležitosti Jana Jirků.

Na svých místech zůstávají státní tajemník Jiří Biskup, jehož sekce posílila a bylo v ní zřízen Odbor koordinace a právní podpory státní služby. „Důvodem je zabezpečení řádného a včasného výkonu agendy v oblasti odvolacích a přezkumných řízení vůči podřízeným organizacím, nutnost systémového nastavení agendy vyřizování stížností, poskytování adekvátní právní podpory výkonu státní služby v rámci MPSV a zajištění rozsáhlých koordinačních činností s vazbou na podřízené služební úřady (Česká správa sociálního zabezpečení, Úřad práce ČR, Státní úřad inspekce práce a Úřad pro mezinárodně právní ochranu dětí). Dosud byly veškeré činnosti vykonávány pouze v rámci oddělení kancelář státního tajemníka, které má na starosti také další agendy – vyřizování žádostí o informace dle zákona č. 106/1999 Sb., protikorupční problematiku aj. Stávající kapacitní podmínky oddělení neodpovídaly rozsahu požadovaných činností,“ uvedli zástupci MPSV v návrhu systemizace, kterou před Vánocemi schválila vláda premiéra Babiše.

Zůstává také náměstek pro Sekci zaměstnanosti a nepojistných sociálních dávek Jiří Vaňásek, jehož sekce díky schválené systemizaci pár lidí nabrala. Konkrétně jedno systemizované místo v oddělení podpory výzkumu a vývoje s ohledem na skutečnost, že MPSV je od nového roku nositelem institucionální podpory na zajištění výzkumných projektů a „získal“ také Oddělení podpory, výzkumu a vývoje (5 systemizovaných míst). Nic se také nemění v legislativní sekci MPSV, kterou nadále vede Petr Hůrka. Na svém místě, i když s drobně pozměněnými odbory a odděleními, zůstává také náměstkyně Sekce sociálně pojistných systémů Iva Merhautová.

Největší očekávání budou spojená s novým jménem, pod nějž budou spadat IT systémy. Na vyřešení problémů s nimi spojených se chystají především zástupci hnutí ANO a Pirátů. Stejně tak se na ně chystali na začátku minulého volebního období sociální demokraté, ale za čtyři roky se jim to zcela nepodařilo. Stav IT programů, výběrových řízení na dodavatele a samotné jejich implementace je pod neustálou kritikou poslanců sociálně-právního výboru. Naposledy tento tlak neustála končící ministryně Michaela Marksová 7. prosince a naštvaně odešla z jednacího sálu poslaneckého výboru, o čemž jsme informovali v textu Hádka o IT systémech MPSV ve Sněmovně. Marksová odešla z jednání výboru!. Vedení ministerstva se také bude muset vypořádat se situací okolo tendru na vývoj systému sociálních dávek, které dnes již bývalý náměstek pro ICT Robert Baxa s Michaelou Marksovou vypověděli kvůli nedodržování lhůt – psali jsme v textech Tendr na vývoj systému sociálních dávek zkolaboval. MPSV odstoupilo od smlouvy s firmou OKsystem a Výpověď smlouvy s OKsystem na MPSV nahrává do karet OKsystem. Ať se tedy novým náměstkem této sekce stane kdokoliv, nezbývá, než mu popřát mnoho sil a pevné nervy.

Jiří Reichl

O tématech IT systémů píšeme pravidelně. Přečtěte si některé starší texty:

MPSV splnilo úkol Sněmovny a poslalo odpovědi na dotazy sociálního výboru. Odpovědi jsou však…8.12.2017

MPSV: OKsystem dostal od státu 6 miliard na IT zakázkách 7.12.2017

Hádka o IT systémech MPSV ve Sněmovně. Marksová odešla z jednání výboru! 7.12.2017

Výpověď smlouvy s OKsystem na MPSV nahrává do karet OKsystem  17.11.2017

Tendr na vývoj systému sociálních dávek zkolaboval. MPSV odstoupilo od smlouvy s firmou OKsystem 16.11.2017

OKsystem s další stížností u ÚOHS neuspěl 15.8.2017

OKsystem uspěl se svými stížnostmi na ČSSZ. ÚOHS tendr na výběr důchodů OSVČ zrušil 14.7.2017

Michal Rada: Ukončení smlouvy na dávkové systémy nevidím jako průšvih, ale jako vyzrálost 16.11.2017

Náměstek MPSV Baxa : řídíme resortní IT, ale odpovídají jednotlivé podřízené organizace 8.5.2017

ROZHOVOR o IT systémech na MPSV a ČSSZ s Robertem Baxou, náměstkem ministryně Marksové

MPSV postupuje v oblasti IT nebezpečně, upozorňuje místopředseda sněmovny Bartošek

ČSSZ má složitý interní systém. Nestíhá proto soutěžit zakázky

MPSV se výrazně komplikuje tendr na dávk

 

Příspěvek MPSV hledá tři náměstky – pro ekonomiku a IT, sociální politiku a evropské fondy pochází z Ekonomický deník


Ekonomický deník přináší zpravodajství, analýzy a komentáře ze světa ekonomiky a technologií.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688