Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  03.01.2018 22:58:10

3. ledna: Tohle potřebujete vědět nejen o středečním obchodování na amerických burzách

Hlavní americké akciové indexy ve středu pokračovaly v růstu a usadily se nad psychologicky významnými hladinami. Prezident Donald Trump poslal silný vzkaz do Severní Koreje, možné rozvíření již tak napjaté geopolitické situace ovšem investory neodradilo od nákupů akcií.

Index Dow posílil o 0,40 % na 24 922,68 bodu, S&P 500 poprvé v historii uzavřel nad 2 700 body, konkrétně na 2 713,06 bodu (+0,64 %), a Nasdaq Composite se zvýšil o 0,84 % na 7 065,53 bodu. S výjimkou veřejných služeb a telekomunikačního sektoru posilovala všechna odvětví v čele s energetikou a technologiemi. Index volatility VIX klesl o 6,35 % na 9,15 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA klesl o necelé dva bazické body na 2,4452 %. Cena bitcoinu se za uplynulých 24 hodin prakticky neposunula, ovšem ethereum přidalo přes 6 % a ripple posílil dokonce o 30 %.

Americké akcie: Manažeři aktivně řízených fondů jsou nejoptimističtější od roku 2006 

"Trendy z roku 2017 prozatím pokračují. Aktuálně sledujeme opětovný příliv peněz do odvětví polovodičů," uvedl Adam Sarhan z 50 Park Investments.

Objevila se informace o možné bezpečnostní "mezeře" u procesorů od společnosti Intel (-3,39 %), která si vyžádá významné aktualizace u operačních systémů Linux a Microsoft Windows. Akcie AMD (+5,19 %) a NVIDIA (+6,58 %) v reakci na zprávu výrazně posilovaly.

Sektorové tipy: Jak to vidí mladé pušky z Wall Street?

Investoři si přečetli, ovšem nijak výrazně nereagovali na jeden z tweetů amerického prezidenta Donalda Trumpa. Ten vzkázal vůdci KLDR Kim Čong-unovi, že americký "nukleární knoflík" (ve skutečnosti nic tak jednoduchého neexistuje) je daleko větší a mocnější než ten severokorejský, a navíc funguje.

Ceny ropy pokračovaly v růstu a jsou nejvýše od poloviny roku 2015. Hlavním důvodem jsou nepokoje v Íránu a také příznivá data o vývoji ekonomiky Spojených států a Německa. V Íránu se od poloviny minulého týdne konají protivládní demonstrace, při kterých lidé protestují proti špatnému stavu ekonomiky, zdražování potravin i proti vedení země. Podle obchodníků je dění v Íránu sice na trhu rozhodujícím faktorem, ale ve středu se do růstu cen promítla řada příznivých ekonomických dat, například rekordně nízká míra nezaměstnanosti v Německu na úrovni 5,5 % a růst zpracovatelského sektoru v USA, který je nejrychlejší za 13 let. Někteří analytici ale poznamenávají, že k růstu cen hodně přispěly i výpadky dodávek v Severním moři a v Libyi.

Dolar na devizovém trhu posiloval. Pomáhala mu zejména příznivá statistika z USA. Investoři během dne čekali na zveřejnění zápisu z posledního zasedání americké centrální banky. Ten ukázal, že centrálním bankéřům dělá starost nízká inflace. Očekávají však, že nedávno schválená daňová reforma podpoří ekonomiku.

Dolarový index, který měří výkon dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, v době závěru obchodování na burzách v USA přidával asi 0,4 % na 92,19 bodu. Dolar k euru dolar si připisoval 0,4 % na 1,2011 USD, k japonskému jenu pak 0,2 % na 112,45 JPY. Euro k jenu ale 0,2 % ztrácelo a nacházelo se na 135,07 JPY.

Výdaje v americkém stavebnictví vzrostly v listopadu o 0,8 % na nový rekord. Přispěl k tomu růst soukromých investic do bytových i nebytových projektů. Aktivita ve zpracovatelském sektoru v USA podle organizace ISM pak v prosinci rostla mnohem rychleji, než se čekalo.

Americké akciové trhy pokračují v novoroční krasojízdě, i ve středu indexy posunuly rekordy

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688