Vladimír Urbánek
(Kurzy.cz)
Dluhopisy  |  07.01.2018 09:03:40

Fidelity: Výhled 2018 pro dluhopisyl: důležité je načasování, aktivní výběr i obětování některých výnosů



  • Centrálním bankám už dochází dech při zvyšování inflace

  • Zajímavé příležitosti nabízí rozvíjející se trhy, hybridní dluhopisy či dluhopisy s investičním stupněm

  • Připravte se na pozdní fázi cyklu, čekejte poklesy

    Evropské ekonomiky stále zažívají růst. Světový ekonomický cyklus se prodlužuje, ale nese s sebou rizika. Uplynulý rok 2017 bude ve třídě aktiv s fixním výnosem zapsán jako rok s dobrými výnosy. V roce 2018 ale budou podle expertů Fidelity International výnosy této třídy aktiv většinou nižší. Není podle nich pochyb, že volání po korekcích se znovu objeví i v roce 2018. Charles McKenzie, CIO pro Fixed Income Fidelity International proto doporučuje: „V investování do této třídy aktiv se vyplatí být při výběru aktivní. V této fázi cyklu doporučujeme některé výnosy obětovat.“

 

Rok 2017 byl charakterizován menší aktivitou centrálních bank a hlavně selháním reakce inflace na zrychlení světového růstu. Při pohledu do budoucna narůstá riziko, že centrální banky připustí zvýšenou toleranci vůči „nízké inflaci". Více než 25 let byly centrální banky velmi dobré v usměrňování inflace, nyní však zřejmě dosáhly svých limitů v tom, jak se dá inflace zvýšit. Asymetrie politik zaměřených na opatrnost a ​​udržení nízkých sazeb po delší dobu povzbudila růst finanční nerovnováhy. Hlavním znakem toho je dluh, který dnes dosahuje rekordní úrovně – více než 260 % světového HDP.  

 

 

 

Dluhopisy s investičním stupněm jsou dobře nastavené, ale je třeba moudře vybírat

 

Značná ekonomická dynamika a příznivé úrokové míry podpořily úvěrové trhy v roce 2017. Pokud budou tyto stabilní podmínky přetrvávat, ty nástroje, které nabízí vysoký výnos, by měly nadále výkonově růst. Rizikem ale může být rostoucí konsensus investorů ohledně obezřetnosti, zejména mezi asset managery. Dluhopisy s investičním stupněm zůstávají velmi zajímavé, protože nabízí dostatečný polštář, aby ustály pokles ekonomiky,“ dodává Charles McKenzie.

 

Napjaté spready na obou stranách Atlantiku i v Asii znamenají, že je méně regionálních příležitostí než v minulých letech. Rozvíjející se trhy a jejich dluh přesto nabízí rozumný výnosový potenciál tím, že jsou blízké kvalitě dluhopisů s investičním stupněm a současně poskytují širší možnosti, co se týče rizik. Příležitostí jsou takové třídy aktiv, jakými jsou třeba hybridní dluhopisy, které přináší výnosy srovnatelné s tradičními nástroji s vysokým výnosem, ale s podkladovým úvěrovým rizikem investičního stupně.

 

Úvěry v pozdní fázi cyklu vyžadují připravit se na poklesy

 

Po devíti letech rallye v rizikových aktivech by investoři měli začít budovat svá portfolia určená pro pozdní fázi cyklu. S napjatými spready by měla ocenění hrát klíčovou roli při rozhodování jak alokovat svá aktiva.

 

Vzhledem k tomu, že je složité najít perfektní načasování na trzích, a i vzhledem k vyšším transakčním nákladům u úvěrů, nemusí pohotovost při alokaci aktiv stačit. Chytrá diversifikace by tak měla být klíčovým rysem portfolií pozdního cyklu. Investoři by měli snižovat koncentraci rizik, která zpravidla pocházejí z benchmarkových dluhopisů denominovaných pouze v jedné měně. Mohou tak činit dynamickým zajišťováním portfolia, pokud mají odpovídající analytické nástroje, nebo využívat úvěry ke kapitalizaci při nízké volatilitě, při současném prodeji při růstu a nákupu při poklesu.

 

Posledním, ale nejdůležitějším řešením je aktivní výběr dluhopisů. Malý rozptyl na úvěrových trzích znamená, že nyní je vhodná doba pro obchodování s kvalitními tituly, aniž se investor vyloženě vzdá výnosu. Například rozpětí mezi cennými papíry s ratingem BBB a BB se blíží k nejnižším hodnotám všech dob, takže investoři by se měli ptát sami sebe pokaždé, když zvyšují své riziko v honbě za výnosy. Současné prostředí může oddělit vítěze od poražených, avšak pozdní cyklus investic vyžaduje, aby investoři byli ochotni obětovat nějaké výnosy. A to je cena, která se vyplatí investovat.

 
K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688