Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Akcie v ČR  |  03.01.2018 09:08:31

Americké akcie zahájily nový rok rekordem (Ranní zpráva z akciového trhu)

Hlavní události

Majoritní vlastník Fortuny, Fortbet Holdings, podává veřejnou nabídku na odkup jejích akcií ve výši 182,50 CZK za akcii.

Jaderná elektrárna Temelín dodala nejvíce elektřiny v historii.

Evropské akciové trhy by dnes mohly po včerejším poklesu zahájit nepatrným růstem.

Spojené státy dnes zveřejní předstihový ukazatel ISM z výrobního sektoru a zápis z posledního zasedání americké centrální banky. Starý kontinent přinese pouze německou míru nezaměstnanosti.

Obchodování na zámořských trzích

Americké akcie zahájily rok 2018 novým rekordem. Index S&P 500 si během první letošní seance polepšil o 0,8 %. Hned pět sektorů si včera připsalo více jak jedno procento. Nejúspěšnějšími se staly akcie energetických společností, které vyskočily o 1,8 % výše. Na svoje historické maximum se vyšplhal i technologický Nasdaq, který vylétl o 1,5  % a uzavřel nad hranicí 7000 bodů poprvé ve své historii. Akciím obecně pomohl slábnoucí dolar na světových trzích. Na druhé straně rostoucí výnosy státních dluhopisů vystavily stopku akciím utilit nebo realitních developerů, které klesly o 0,9 %, respektive 0,6 %.

Asijské trhy navázaly na svoje včerejší obchodování a vývoj na amerických burzách a připisují si další zisky. V drtivé většině případů indexy posilují do jednoho procenta. Daří se především čínským, tajwanským nebo jihokorejským akciím. Japonská burza je i dnes kvůli státnímu svátku zavřená.

Fortuna

Fortuna oznámila dohodu se svým většinovým vlastníkem Fortbet Holdings Limited, který ovládá přes 80 % firmy a v rámci které chce podat veřejnou nabídku na získání 100 % akcií Fortuny na nabízené ceně 182,50 CZK, respektive 29,80 PLN za akcii. Management a dozorční rada Fortuny věří, že akceptace nabídky je v nejlepším zájmu Fortuny. Planované stažení akcií z pražské i varšavské burzy, o které bude hlasovat mimořádná valná hromada, pomůže firmě v boji s konkurenty, umožní agresivnější akvizice, snížení nákladů a sledování dlouhodobých cílů místo krátkodobých. Detaily nabídky by měly být zveřejněny během dneška. Očekává se, že nabídka bude platná od 23. ledna 2018 do 23. února 2018.

Akcie společnosti včera uzavřely na ceně 178,50 CZK za akcii. Nabízená cena představuje premii ve výši 2,24 %. Fortbet původně Fortuně zaslal nezávaznou indikativní nabídku na převzetí všech akcií na ceně 170 CZK za akcii. Očekáváme, že cena akcie bude po otevření trhu reagovat růstem k nabídnuté ceně 182,50 CZK. Dle našeho názoru je stažení akcií z pražské i varšavské burzy velmi pravděpodobné.

ČEZ

Jaderná elektrárna Temelín v loňském roce vyrobila 16,48 TWh, což je nejvyšší roční výroba v její historii. Překonala tak svůj rekord z roku 2012 o 1,18 TWh. Letos bude výroba nižší kvůli plánovaným odstávkám. Společně s dukovanskou elektrárnou dodaly loni přes 28 TWh elektřiny, což je o 15 % více než v roce 2016.

Autor: Miroslav Frayer

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)

Přečtěte si také:

04.11.2019Americký index S\u0026P 500 opět na rekordu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)
31.10.2019Fed pomohl indexu S&P500 k novému rekordu (Ranní zpráva z akciového trhu) Investiční bankovnictví (Komerční banka)



Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688