Patria (Patria Finance)
Investice  |  03.01.2018 07:13:51

Trhy budou letos stále těžit z globálního růstového impulsu, ten bude ale slábnout

Ekonomové dospěli k téměř univerzálnímu konsenzu, podle kterého v loňském roce probíhalo silné a synchronizované globální oživení. Přidala se i OECD, která ale zároveň tvrdí, že přetrvává řada problémů na nabídkové straně ekonomiky. Plné zotavení globální ekonomiky by vyžadovalo hlavně oddlužení spolu s vyššími investicemi do kapitálu, píše na stránkách Financial Times známý ekonom a investor Gavyn Davies ze společnosti Fulcrum AM. Dodává ale, že zatím nejsou patrné žádné známky zpomalení současného globálního boomu.

Poslední projekce společnosti Fulcrum AM hovoří o tom, že globální ekonomická aktivita nyní roste přibližně 4,5% tempem. Trhy se nyní ale hlavně zajímají o očekávaný vývoj v roce 2018, což je ovšem pro ekonomy příliš dlouhá doba na přesnější projekce. Fulcrum tvrdí, že na základě současného vývoje a dalších dostupných dat a informací se dá očekávat postupné zpomalování současného tempa růstu. Tento proces by ale neměl být tak razantní, jak se nyní obecně v případě USA a eurozóny čeká. Riziko recese je stále malé, ovšem za předpokladu, že se nedostaví nějaký finanční šok. Historický vývoj a projekce dalšího růstu v USA, eurozóně, Číně a Japonsku shrnují následující grafy:

 

  

V USA a eurozóně došlo v poslední době k dalšímu posílení ekonomické aktivity a ke konci roku se tak bude růst pravděpodobně pohybovat vysoko nad potenciálem. Do značné míry je tento stav odrazem velmi pozitivního vývoje v oblasti spotřebitelské a firemní důvěry. Růstový vzorec u Číny a Japonska se od USA a Evropy liší. Jejich současný ekonomický vývoj je totiž zhruba v souladu s potenciálem, tudíž zde není žádný „gravitační tah“ směrem k potenciálu. Modely tak naznačují, že na rozdíl od USA a eurozóny by tu příští rok nemuselo dojít ke zpomalení tempa růstu.

V případě USA a eurozóny je důležité mít na paměti, že očekávané tempo růstu sice letos klesne, stále se však bude držet nad potenciálem a také nad konsenzem. Davies a jeho společnost tedy podobně jako v loňském roce zůstávají optimisty. Poukazují ovšem na to, že „růstový signál“, ze kterého těží investiční trhy, bude příští rok slabší než v roce letošním. Nicméně stále se nedá říci, že by úplně zmizel.

Zdroj: Financial Times, Fulcrum AM

 

 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688