Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.01.2018 21:43:59

Fortbet spustí nabídku na odkup všech akcií Fortuny za 182,50 Kč. Ta jej podporuje

Fortuna Entertainment Group, jejíž akcie jsou obchodovány na pražské a varšavské burze cenných papírů, dnes na svých webových stránkách oznámila dosažení dohody s většinovým akcionářem Fortbet Holdings Limited, za kterým stojí investiční skupina Penta. Fortbet chce v rámci veřejné nabídky získat 100 akcií Fortuny na nabízené ceně 182,50 korun za akcii, respektive 29,80 polského zlotého za akcii v hotovosti. V obou měnách jde o více jak 50% prémii vůči průměrné ceně za poslední rok. Fortuna věří, že stažení akcií z pražské i varšavské burzy jí pomůže v boji s konkurenty, umožní agresívnější akvizice, snížení nákladů a sledování dlouhodobých cílů místo krátkodobých. 

Akcie Fortuny 2. ledna 2018 na pražské burze uzavřely na ceně 178,50 koruny za akcii. Vůči této ceně je tedy nabídková cena vyšší o 2,24 procenta. Vůči 12měsíčnímu váženému průměru v českých korunách jde ale o prémii 54,2 procenta a v polských zlotých o 53,5 procenta. 

Před dokončením akvizice všech akcií Fortuny bude svolána mimořádná valná hromada akcionářů Fortuny, která má prodiskutovat tuto nabídku a hlasovat o stažení akcií Fortuny z pražské burzy a burzy ve Varšavě. Ta se uskuteční nejpozději šest pracovních dní před koncem platnosti nabídky, uvedla Fortuna na svém webu www.fortunagroup.eu.

Detaily nabídky 3. ledna 2018 na www.Patria.cz

Podrobnosti nabídky na získání všech akcií Fortuny budou zveřejněny v průběhu středy 3. ledna 2018 souběžně na polském a českém trhu. V Polsku se tak stane skrze polskou tiskovou agenturu a to těm akcionářům, kteří budou držet akcie Fortuny na účtech v Polsku dva kalendářní dny po zveřejnění nabídky, tedy ke konci dne 5. ledna 2018. Podrobná dokumentace k nabídce bude dostupná od 3. ledna na webu zprostředkovatele www.esp.pl.

V České republice nabídce Fortbet odkup akcií Fortuny za uvedených podmínek v souladu s nabídkou v Polsku. Podrobná dokumentace k nabídce bude v průběhu 3. ledna 2018 dostupná na portálu www.patria.cz, stojí v oficiálním prohlášení na webu www.fortunagroup.eu.

Detaily nabídky tedy Fortbet zveřejní dne 3. ledna 2018. Je očekáváno, že nabídka bude platná od 23. ledna 2018 do 23. února 2018. Fortbet si vyhrazuje právo tato data změnit, akcionáři Fortuny by měli sledovat oficiální komunikaci v rámci nabídky. Fortbet Holdings Limited ovládá přes 80 procent akcií Fortuny.

Boj s konkurencí, akvizice i úspora nákladů

Fortuna věří, že ukončení listingu akcií na pražské a varšavské burze uleví Fortuně od povinností, pojících se s veřejným burzovním obchodováním, což je „její nevýhodou vůči hlavním konkurentům, kteří jsou privátními společnostmi, ale naopak jsou schopny těžit z informací, které veřejně vykazuje Fortuna v rámci své oznamovací povinnosti“. Fortuna dále označuje limity směrem k financím a managementu v souvislosti veřejného obchodování svých akcií za převažující nad výhodami. Fortuna dále jako neveřejně obchodovaná společnost dle oficiálního prohlášení bude schopna snadněji reagovat na tržní příležitosti a agresivněji postupovat v rámci akvizic. Změna jí má umožnit také soustředění na dlouhodobé cíle místo krátkodobých, „často preferovaných v rámci kontextu veřejného obchodování“. Konec duálního listingu akcií má také umožnit nákladové úspory.

Zlepšená nabídka

Fortbet dne 4. prosince 2017 zaslal Fortuně nezávaznou indikativní nabídku na převzetí všech jejích akcií na ceně 170 korun za akcii, respektive 28,06 polského zlotého za akcii a s vyjádřením benefitů, které přinese konec listingu akcií na burzách. Po dalších jednáních výměně korespondence Fortbet nabídku zlepšíl na uvedených 182,50 Kč či 29,80 PLN za akcii. Představenstvo a dozorčí rada Fortuny jsou názoru, že akceptace nabídky je v nejlepším zájmu Fortuny, úspěchu jejího byznysu i prospěchu pro akcionáře, stejně jako hlasování ve prospěch stažení akcií z burz v Praze a Varšavě. KPMG vydala 2. ledna 2018 stanovisko, podle kterého je nabízená cena férová.

Fortbet a Fortuna se dle zprávy na webu Fortuny dohodly na určitých opatřeních po přechodné období, nejméně do 2. července roku 2019. Udržena má být například skladba dozorčí rady.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

St 16:41  Akciové trhy: Převládala pozitivní nálada - Komentář Investiční bankovnictví (Komerční banka)
St 10:52  Colt: Konferenční hovor k výsledkům za rok 2023 Research (Česká spořitelna)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688