Jana Brožková (Bydlet.cz)
Bydlení  |  02.01.2018 20:11:33

Hypotéky 2018: zdražování peněz, rostoucí ceny nemovitostí a úroková sazba přes 3 %

Centrální banka se po pěti letech přešlapování na místě odhodlala navýšit základní úrokové sazby. Krok, který hypoteční trh s napětím očekával již delší dobu, se projevil ve zvýšení průměrné úrokové sazby o zhruba 0,3 %, na listopadových 2,15 %. Kromě zdražování, má na hypoteční trh nezanedbatelný vliv i dopad opatření ČNB. Tedy regulace, která omezila prodej hypotečních úvěrů s přesahující 80 % LTV (poměr výše úvěru k hodnotě nemovitosti). Centrální banka svými kroky omezila již tak sníženou dostupnost vlastního bydlení pro střední třídu.

Během jedenácti měsíců roku 2017 si podle Hypoindexu Češi napůjčovali na bydlení více než 205 miliard korun. S ohledem na tempo růstu je nyní ještě obtížné odhadovat, zda si lidé v prosinci sjednají hypotéky za více než 20 miliard, čímž by byl překonán loňský rekord. Bezesporu půjde o jeden z nejúspěšnějších hypotečních roků. Ve Swiss Life očekáváme celkový objem produkce českého hypotečního trhu za rok 2017 okolo 230 miliard korun.

Ukazuje se tak, že i přes restrikce ze strany ČNB se Češi nebáli si na bydlení půjčovat. Proč? Důvodem jsou v první řadě stále velmi nízké úrokové sazby. Vzpomeňme si na rok 2008 a sazby dosahující k hranici 6 %. Roli hrála také obava Čechů z dalšího zpřísnění podmínek získání hypotéky a rovněž důslednější posuzování bonity klientů bank.

Co ale můžeme očekávat v roce 2018? Bezesporu se dočkáme dalšího zdražování. Úrokové sazby komerčních bank porostou zároveň se sazbami ČNB. Průměrná úroková sazba bude v příštím roce atakovat hranici 3 %. Ale to není to jediné, co může hypotečním trhem výrazně hýbat. Tím druhým faktorem jsou rostoucí ceny nemovitostí, a to zejména v Praze. Češi jen v letošním roce potřebovali na koupi nového bytu o velikosti 70 m2 téměř jedenáct ročních platů, nejvíce z 16 evropských států. Ceny nemovitostí letí strmě vzhůru o desítky procent a již nyní rostou nejrychleji v Evropě. To může představovat riziko nejen pro banky, jako poskytovatele, ale i pro lidi samotné. Především pro střední třídu ve velkých městech.

Je těžké odhadovat, jak se kombinace zdražování financování bydlení a růstu cen nemovitostí promítne do poptávky po hypotékách. Rok 2018 nebude rekordní. I přesto se domníváme, že hypoteční trh čeká další úspěšný rok.

Autor: Jiří Sýkora, hypoteční analytik poradenské společnosti Swiss Life Select

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář








Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688