Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  02.01.2018 17:09:00

Pražská burza začíná nový rok v zeleném

Pražská burza vstoupila do nového roku pod zeleným praporem. Index PX stoupl o 0,51 procenta na 1 083,65 bodu. Objem obchodů s akciemi skončil před závěrečnou aukcí na podprůměrných 0,314 miliardy . Kromě Prahy se dnes v regionu obchodovalo pouze ve Vídni a v Budapešti, Polsko a Slovensko byly kvůli svátku zavřené. Západoevropské burzy v podvečer klesaly.

V Praze dnes rostla většina velkých emisí. Do zeleného z nich indexu PX nejvíce pomáhala Komerční banka, vyšší za dnešek o 1,09 procenta na 925,00 , a ČEZ s přírůstkem 0,81 procenta na 500,50 za akcii. Ministr průmyslu a obchodu Tomáš Hüner se nechal slyšet, že ČEZ je podle jeho názoru ekonomicky dost silný na to, aby vybudoval nový jaderný zdroj sám. Očekávám případný dopad pouze "desetikorun" na současnou obchodní hladinu akcií, uvedl také člen nové vlády premiéra Andreje Babiše. Personální novinky dnes mezitím přišly ze skupiny ČEZu, jejíž společnost ČEZ Prodej nově povede Tomáš Kadlec (44).

Oporou byly dnes Praze také dva další finanční tituly, Moneta Money Bank zpevnila o 0,85 procenta na 83,10 a rakouská pojišťovna VIG v pražské lince o 0,97 procenta na 676,50 za akcii.

Opačným směrem působily nejvíce akcie Erste Bank Group, které odepsaly 0,83 procenta na 917,40 za akcii. Příliš se nedařilo ani Unipetrolu, Pegasu a CETV. Prvně zmíněný ztratil 0,29 procenta na 375 . Akcie Pegas odepsaly dokonce 1,35 procenta.

Významnější zprávy z firem dnes nechodily. Z dalšíéch dat stojí za zmínku především index nákupních manažerů, podle kterého se podmínky v tuzemském zpracovatelském sektoru v prosinci zlepšily na nejlepší hodnotu od února 2011. 

Za celý loňský rok si index PX pražské burzy připsal 16,99 procenta. Největší nárůst zaznamenaly emise akcií společností Fortuna (107,05 procenta), Unipetrol (104,62 procenta) a CETV (50,6 procenta).

V regionu si rakouský index ATX připisoval zhruba 0,39 procenta a maďarský BUX 0,31 procenta. Západoevropské burzy zahájily nový obchodní rok poklesem, oslabily akcie automobilek a po loňském impozantním růstu také sektor těžby a zpracování kovů. Oproti tomu americké burzy zahajují rok 2018 v pozitivním duchu, index technologického trhu Nasdaq rostl naposledy o 1,21 procenta a širší akciový index S&P 500 zhruba polovičním tempem.

Evropské burzy v novém roce ustupují pod tlakem automobilek. #DAX #CAC #automobilky - https://t.co/IaqoJI8joT pic.twitter.com/QxNR0WGzMz

— Patria.cz (@PatriaCZ) January 2, 2018

 

 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688