Research (Česká spořitelna)
Investice  |  02.01.2018 09:40:34

Výhled do roku 2018 - start v lepší kondici, vyhlídky optimistické, rizika přetrvávají

 

Do roku 2018 vstupuje světová ekonomika v lepší kondici, než tomu bylo před rokem. Během loňského roku se zlepšil vývoj v USA, ožívá se eurozóna a i ve zbytku světa ekonomický vývoj zesílil a snížila se rizika. Vyhlídky do letošního roku jsou relativně optimistické, byť rizika přetrvávají. Aktuálně jsou ale hlavní rizika spíše geopolitická.

V následujících odstavcích stručně popíšu závěry nově vznikající prognózy, kterou budeme publikovat zhruba v polovině ledna. Čísla proto nejsou nutně finální, nicméně výrazně by se již měnit neměla.

USA

Ekonomická situace zůstává příznivá. HDP v letošním roce (2018) mírně zrychlí na 2.4 % z loňských 2.3% (zatím stále odhad, protože nejsou data za čtvrté čtvrtletí). I nadále bude HDP táhnout spotřeba domácností, za kterou stojí silný trh práce (míra nezaměstnanosti je nyní jen mírně nad 4 % a nízká zůstane i letos). Americká ekonomika je ale zhruba na svém potenciálu, což se projevuje ze středbnědobého hlediska plným využitím kapacit. Proto očekáváme zrychlení investiční aktivity f irem, která by měla rozšířit výrobní kapacity a zvýšit produktivitu.

CPI i PCE inflace se budou v letošním roce pohybovat poblíž 2% cíle FEDu. Aktuálně se do nich propisují vyšší ceny ropy. Postupně se přidají také domácí inflační tlaky, které budou odrážet silný trh práce a příznivý vývoj domácí poptávky.

Nízká nezaměstnanost a inflace poblíž cíle umožní FEDu pokračovat v pozvolné normalizaci měnové politiky. Pro letošek očekáváme dvě zvýšení sazeb. Představitelé FEDu ještě o jedno zvýšení navíc. K prvnímu hiku by mohlo dojít zhruba v polovině roku (FED zvýšil sazby v prosinci, tak si nyní dá chvíli pauzu).

Eurozóna

Ekonomická aktivita v eurozóně bude v letošním roce pokračovat v postupném oživení. Trh práce bude pozvolna sílit, když míra nezaměstnanosti by se měla během letošního roku snížit na zhruba 8 % (v říjnu, což jsou aktuálně poslední data, byla 8,8 %). Růst HDP ale v letošním roce mírně zpomalí z loňských 2,4 % na 2,2 %. Tento vývoj ale nevnímáme negativně, když částečně k tomu přispěje růst dovozů kvůli silnější domácí poptávce, částečně silnější kurz eura k dolaru a také mírné zpomalení růstu investic z loňských výrazných 4,4 % na zhruba 4 %.

Eurozóna je ale stále pod svým potenciálem, což se odráží v nízkých inflačních tlacích z domácí ekonomiky (jádrová inflace je stále kolem 1 %). Ačkoliv ve směru vyšší inflace bude působit ropa, domácí poptávkové tlaky zůstanou utlumené. Pro letošek tak čekáme průměrnou inflace v eurozóně 1,7 % a jádrovou 1,1 %.

Nízká jádrová inflace a také pozvolna posilující euro způsobí to, že ECB nebude rozhodně chvátat s utahováním měnové politiky. Aktuálně je QE prodlouženo do září. My čekáme, že ve zbytku roku pak ještě bude ECB postupně měsíční nakupované objemy dluhopisů snižovat (tapering) a QE tak ukončí na konci roku 2018. Ke zvýšení sazeb letos s velkou pravděpodobností nedojde.

ČR

Růst HDP v letošním roce zpomalí (z loňských 4,4 % na 3,4 %). Za tímto zpomalením budou stát silnější měnové podmínky v ČR (vyšší sazby a silnější kurz koruny), které negativně ovlivní vývoz. Naopak růst objemu dovozů kvůli vysoké domácí poptávce a silnějšímu kurzu (který dovozy zlevňuje) ještě více zrychlí. Růst HDP bude táhnout především vysoká spotřeba domácností a výrazná investiční aktivita firem. Ta nyní neodráží pouze oživení v eurozóně, ale také nedostatek volných pracovníků, což firmy nutí více investovat do robotizace, automatizace apod. A to je dobře, protože to v budoucnu zvýší produktivitu.

Trh práce zůstane silný. Míra nezaměstnanosti zůstane zhruba kolem 3 % a růst nominálních mezd ještě více zrychlí, když dosáhne zhruba 8,2 %. Silný růst mezd ale nebude tolik inflační, když je právě podpořen růstem produktivity. Aktuální silné investice firem se projeví v mírném růstu míry nezaměstnanosti, k němuž ale dojde především až v roce 2019.

Míra inflace v meziročním vyjádření na začátku letošního roku zpomalí. Naše prognóza pro prosinec je 2,4 % a v lednová čísla by měla inflaci ještě více přiblížit 2% cíli ČNB. Důvodem je především statistický vliv, když po 12ti měsících vypadne z meziročních dat silný růst cen potravin a cen v restauracích (EET) ze závěru roku 2016 a začátku roku 2017.

 

Z pohledu ČNB čekáme letos 2-3 zvýšení sazeb. K prvnímu dojde pravděpodobně již nyní na začátku února. Druhé čekáme zhruba v polovině roku a ke třetímu dojde na přelomu let 2018/19.

 

Kurz koruny by měl postupně posilovat, k čemuž bude přispívat jednak příznivý vývoj zahraničního obchodu a také růst sazeb ČNB. Na konci roku by se kurz koruny k euru měl dostat na zhruba 25 /euro s tím, že během roku zůstane volatilní (komunikace ČNB a překoupenost koruny).

Jiří Polanský







Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688