Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
01.01.2018 18:33:38

Ve středu přijde divoké počasí se spoustou srážek a vichřicí na horách

Pokračuje spíše teplý průběh zimy se silným vlivem proudění od oceánu nebo Středozemního moře a ve středu přejde území republiky další dynamická epizoda počasí. Přechod samotného středu tlakové níže se postará o typické zimní projevy oceánského proudění. Na řadu se tedy dostanou spousta srážek, od středních až vyšších poloh sněhových, silný vítr a komplikace v dopravě. Teploty budou většinou nad bodem mrazu, zpočátku bude o něco chladněji na Moravě a Vysočině. Hory zasáhne během středy další vichřice. Pojďme se podívat na očekávané počasí v úvodním týdnu nového roku, hlavně na dramatickou středu. 

V úterý bude oblačno až zataženo, místy déšť nebo přeháňky, od 600 m n. m. sněhové. Na horách bude srážek více. Celkově by ale měly k večeru částečně ustávat. Teploty 3 až 7°C. Ve středu se přiřítí nové kolo. Od západu očekávejme hodně srážek, které budou většinou dešťové, na horách a přechodně i v nižších polohách hlavně na Vysočině a východě republiky budou sněhové. Přidá se čerstvý vítr, na horách i silný. Bude to klasický případ nevlídného počasí. Na konci škaredého počasí ve středu přejde zřejmě studená fronta. Skoro ji však nepocítíme, neboť hned ve čtvrtek přijde fronta teplá s dalšími srážkami. Teploty ve středu 5 až 9°C, na východě 2 až 6°C a ve čtvrtek 3 až 7°C. 

Před víkendem i během něj bude nadále teplo a srážek spíše nadprůměr. Očekávejte teploty mezi 4 a 9°C. Sněhové srážky se dostaví jen do poloh přibližně nad 700 m n. m. Pokračuje velmi teplá zima, která zřejmě představuje protiváhu k extrémně mrazivé kolegyni na opačné straně planety, v Severní Americe. Modely naznačují možné ochlazení kolem soboty 13. ledna, ale to je moc vzdálená předpověď a nemá žádnou váhu. Kdo miluje sníh, bude letos opět zklamán. Alespoň prozatím.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty