Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  01.01.2018 17:27:27

Kdy nastane konec cyklu? Výhled Fidelity pro evropské akciové trhy v roce 2018


Ekonomiky v Evropě zažívají růst a obecná očekávání jsou velmi vysoká. Nacházíme však v pokročilé fázi cyklu, což s sebou většinou nese jisté zpomalení. Více než kdy jindy je nyní důležité dobře vybírat, říká Matt Siddle, portfolio manažer v investiční společnosti Fidelity International.

„Jsem pozitivní ve výhledu na rok 2018, co se týče Evropy a evropského ekonomického prostředí,“ říká Siddle. „Jsou vybrané společnosti, které jsou rizikovější, a tudíž by mohly přinést zajímavý výnos, ale u těch bych byl spíše opatrný.“

Evropské akcie nyní sice nejsou vyloženě levné, ale oproti alternativám jsou atraktivně oceněné. Evropské ekonomiky zažívají růst, důvěra spotřebitelů i podnikatelů je značná a indikátory jako index nákupních manažerů jsou na vyšších hodnotách. Je však důležité mít na paměti, že už nejsme na začátku cyklu a evropské marže jsou s výjimkou společností zabývajících se komoditami na svých maximálních hodnotách. Ekonomický růst jen přispívá k chuti riskovat, říká Siddle.

Kdy nastane konec cyklu?

Pokročilá fáze cyklu, ve které se nacházíme, s sebou většinou nese jisté zpomalení, u kterého investoři mívají tendenci obrátit se k méně rizikovým společnostem. To, kdy dojde ke konci cyklu a změně směru trhu, se tak stává důležitou otázkou pro rok 2018.

„Nepředpokládám, že by začala recese, protože v současné době jsou nečekané zprávy spíše pozitivního rázu, ale tím, že se v USA i v Číně objevují známky zpomalování, nelze tuto možnost zcela ignorovat,“ dodává Siddle.

Investoři jsou podle všeho ochotní podpořit variantu konce cyklu, během které by došlo k postupnému rozpuštění bubliny. Průzkumy mezi investory navíc ukazují, že tento scénář postupného rozpuštění by pro mnohé byl nejméně překvapivým scénářem ze všech možných. Celkově to ukazuje, kam se posunula investorská důvěra za posledních pět let.


 

Nějaká příležitost na trhu?

Pokud jde o možné příležitosti na trhu, zaujímá Siddle spíš neutrální postoj: „V případě cyklických akcií mi vyhovují zejména akcie softwarových firem a firem poskytujících odborné služby, protože je zde vyvážené riziko a výnos. Tyto firmy mají obecně méně volatilní toky cash flow a dlouhodobý růstový potenciál, který není přímo závislý na ekonomickém zrychlení. V případně defenzivních titulů se přikláním k titulům ze zdravotnictví, kde vidím potenciál zohledněný v ocenění těchto akcií. Patří mezi ně i tituly, které se nezabývají prodejem léčiv.“

Odklon by Siddle naopak doporučil od nákladných titulů, které ignorují ekonomické zpomalení tím, že krátkodobě snižují náklady. To, že nyní i méně kvalitní a rizikové společnosti dosahují značných výkonů, znamená, že jejich cena oproti dřívějšku roste. Investoři se tak snaží spekulovat na změnu cyklu a na to, kdy se růst těchto zisků otočí.

„Já však preferuji společnosti vyšší kvality. Kvalitní společnosti obvykle mají mnohem větší schopnost generovat hotovost a získávat tak potřebné prostředky,“ dodává správce portfolia Siddle.

 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Akcie v ČR:

Po 16:40  Akciové trhy: Praha roste, Evropa v červeném navzdory pozitivnímu otevření v USA -.. Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Po   9:38  Burzovní kalendář 12/52 - Co musíme vědět do nového týdne! Libor Stoklásek (AlgoImperial)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688