Research (W4T.CZ)
Investice  |  28.12.2017 15:18:07

Živnostníci pozor – nezapomeňte na podstatně vyšší zálohy v roce 2018

V nadcházejícím roce 2018 budou muset drobní živnostníci podstatně více sáhnout do kapsy. Zatímco v předchozích letech se minimální zálohy pro sociální a zdravotní pojištění zvyšovaly relativně nevýrazně, příští rok přináší více než šestiprocentní nárůst.
 
Ilustrativní obrázek
Foto: PublicDomainPictures

Osoby samostatně výdělečně činné (OSVČ) na minimálních zálohách budou muset v souhrnu zaplatit poprvé již více než 50 tisíc korun, resp. přesněji 50 556 . Analytik Jiří Zendulka k tomu uvádí: „Oproti letošku se jedná o téměř 3 tisíce korun více, ohlédneme-li se ještě o rok zpět, rozdíl činí již 5 tisíc. V roce 2016 totiž minimální výše záloh dosahovala „jen“ 45 535 . Do výše záloh promluvil nárůst průměrné mzdy v ČR, od které se zálohy vypočítávají. Vládní vyhláška, díky i koeficientu, stanovila pro rok 2018 průměrnou mzdu již na 29 979 korun.“

Zdravotní pojištění

Nový rok tradičně jako prvotní přináší zvýšení plateb pro OSVČ u zdravotního pojištění. Počátkem ledna živnostníci platí minimální zálohu za prosinec předchozího roku, tj. ještě v nezměněné výši. Za leden 2018 však již místo loňských záloh 1 906 korun zaplatí nově 2 024 korun. Nejzazším termínem úhrady je čtvrtek 8. února, kdy již příslušná zdravotní pojišťovna musí mít platbu na svém účtu u ČNB. V opačném případě pojištěnci hrozí penále. Kvůli rostoucí repo sazbě ČNB se navíc penále zvyšuje.

Sociální pojištění

Výše zálohy na sociální pojištění se OSVČ mění až v návaznosti na podané přiznání daně z příjmů, resp. následného podání „Přehledu o příjmech a výdajích OSVČ“ na místně příslušnou správu sociálního zabezpečení. Ta jej musí obdržet nejpozději do jednoho měsíce ode dne, ve kterém měla OSVČ podat daňové přiznání za daný kalendářní rok. OSVČ, které si podávají daňové přiznání sami (v roce 2018 nejpozději 2. dubna), tak přehled pojištění na „sociálku“ musejí dodat do úterý 1. května. Pokud vzhledem k dosaženému vyměřovacímu základu z podnikání za rok 2017 nevypočítá živnostník zálohu vyšší, bude muset měsíčně nově platit minimálních 2 189 korun oproti současným 2 061

Příští rok tedy živnostníci v případě minimálních záloh měsíčně v souhrnu odvedou 4 213 . Oproti současnosti o 246 více.  

Připomenout lze, že výše zmiňované nejnižší možné zálohy na sociální a zdravotní pojištění platí OSVČ, které v daném roce s podnikáním začaly, resp. také ti, jejichž roční hrubý zisk z podnikání nebyl vyšší než průměrná mzda v zemi. Takových je přitom v České republice většina.

Zmínit lze, že výše záloh se mění i pro osoby, u kterých je podnikání jen „vedlejší činností“. Pokud vůbec podléhají povinnosti platit (začínají s podnikáním či mají vyšší zisky než 2,4násobek průměrné měsíční mzdy), u sociálního pojištění se jim záloha zvedne z 825 korun na 876 korun.

W4T.CZ

w4t.cz je předním ryze českým finančním portálem s bohatou zásobou tematických článků jak pro laickou, tak i profesionální veřejnost, najít zde můžete vše o akciích, komoditách nebo forexu, informace k osobním financím nebo zpráv z byznysu a podnikání. Zpravodajství produkuje denně průměrně 90 článků a rychlých zpráv z finančních trhů čímž se vyrovná i prestižním zahraničním konkurentům. Součástí webu je též robustní odborná knihovna, ze které mohou čerpat investoři know-how pro správná investiční rozhodnutí.

Více informací na: www.w4t.cz

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář






?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688