Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
25.12.2017 18:36:40

Více zimní počasí jen kolem pátku, před Silvestrem znovu oteplení

 

Zima dostává zásadní trhlinu. Teplé Vánoce nebyly náhodou, další oteplení přijde před Silvestrem a podle modelů lze další teplé epizody očekávat i následně. Zima se do naší kotliny podívá přechodně jen ve čtvrtek a hlavně pátek. Důvodem teplého počasí je výrazné západní proudění od oceánu, který je dostatečně teplý na to, aby ohřál i vzduch nad sebou. Teplé proudění je natolik výrazné, že se postupně zhoršuje situace i na horách. Kolem Arktidy je aktuálně studeného vzduchu hodně, proudění jej ale nedostává do nižších zeměpisných šířek k nám. Průběh této zimy by navíc mohl opět negativně poznamenat situaci se suchem příští rok. Více příčin teplého počasí a předpověď na další dny přinášíme v článku. 

V úterý bude polojasno, na Moravě se ale může zatáhnout nízkou oblačností. Pokud vás zastihne slunečno, bude 5 až 9°C, při nízké oblačnosti budou jen 2°C. Nenechte se teplotou oklamat, jedná se pouze o inverzi, která napovídá, že proudění nad naše území je teplé, jen se teplý vzduch nedostane až k zemskému povrchu do nížin. Ve středu bude oblačno, ojediněle slabý déšť, teploty 3 až 7°C, na jižní Moravě při protrhání oblačnosti i 9°C. Ve čtvrtek dorazí studená fronta, na které bude pršet, postupně se srážky změní na smíšené nebo sněhové přibližně od 400 m n. m. Na východě bude zpočátku 8°C, postupně se ale na většině území teploty ustálí na 1 až 5°C. 

Pátek bude výrazně nejstudenějším dnem týdne. Bude polojasno, spíše ojediněle sněhové přeháňky vázané hlavně na hory a vrchoviny. Teploty -1 až 3°C. V sobotu se oteplí na 2 až 6°C, v neděli možná až na 9°C, a zima tak zařadí ihned zase zpátečku. Nepatrně chladněji bude kolem Silvestra na Moravě. Nic to nemění na tom, že aktuální průběh zimy je dost teplý a přírodě to rozhodně ku prospěchu není. Pro návrat zimy je nutné, aby se proudění směrem od Atlantského oceánu změnilo více na severozápadní až severní, jinak teplý oceán sníh a mrazy jen tak nedovolí.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty