Patria (Patria Finance)
Investice  |  25.12.2017 23:14:07

Eurozóna v roce 2018: Namístě je optimismus a skepse zároveň

V předchozích příspěvcích jsem se věnoval výhledu pro celou globální ekonomiku, USA a Čínu, na řadu dnes přichází Evropa, či přesněji řečeno eurozóna. Ta v posledních měsících rozhodně nestojí stranou globálního oživení. Naopak se zejména s ohledem na její předchozí výkony dá říci, že je jedním z jeho pevných bodů. Podívejme se, co by mohl přinést příští rok.

I eurozóna by podobně jako Spojené státy mohla těžit z toho, že investice tu ještě dlouho po krizi nehrály tradiční roli tahouna boomu a tudíž existuje stále velký potenciál pro jejich růst. Jak ukazuje první z dnešních obrázků, stále se nachází znatelně pod předkrizovým průměrem a i kdyby se prudce zvyšovaly dostaly by se nad něj až za řadu měsíců: 



I u eurozóny je podobně jako v případě americké ekonomiky relevantní diskuse o tom, kde se nachází její potenciál, nakolik jej současný růst převyšuje a jak dlouho to ještě může trvat. V první řadě platí, že potenciál není vytesán do kamene a má tendenci měnit se s tím, jak se vyvíjí celková ekonomická aktivita (tj., i nabídka je endogenní). Z druhého grafu je vidět, že v následujících letech by mohl pokračovat pokles nezaměstnanosti, ale co je důležité, i pokles NAIRU (nezaměstnanosti, která ještě nevyvolává inflační tlaky). Pokud by tomu tak bylo, mzdové tlaky by mohly zůstat i nadále nepříliš výrazné a spolu s nimi by to mohlo platit o inflaci. Jinak řečeno, ekonomika by uháněla vpřed (na evropské standardy), ale potenciál by se díky investicím a aktivaci řady nevyužitých rezerv posouval také a náraz na něj by se nekonal.



Výhled je tedy slušný, existuje reálná šance, že eurozóna dál poroste se v dohledné době nezačne přepalovat. Největší riziko podle mne (vedle řady proměnných typu geopolitických tenzí, černých labutí v Bílém domě, brexitů atd.) přichází ze strany ECB.  Zatímco v USA je diskuse o příliš zbrklém monetárním brzdění relevantní, v eurozóně jde o palčivé téma. Už proto, že banky v historii jednoznačně vykazovala tendenci chovat se podle toho, co potřebuje ekonomika Německa a ta nyní jede na plný kotel. Danske Bank v následujícím grafu ukazuje jakýsi střední scénář, který by ukvapenost představovat neměl a který by zhruba mohl zastupovat středněproudé projekce trhu:



Danske se nedomnívá, že největší hrozbou pro ekonomické oživení eurozóny je ECB (respektive její německá frakce), ale vývoj v Itálii. Důvod je zřejmý - tato země dovede umně zkombinovat slabý bankovní sektor, vysoké vládní dluhy, politickou nestabilitu a slabý růst. Zároveň je dost velká na to, aby její problémy zabolely celý kontinent (na rozdíl od zemí jako Řecko). Italské volby, které by mohly značně zamíchat evropskými kartami, jsou naplánovány už na počátek roku, takže čekat nebudeme dlouho. 

V USA by se letos mohl naplnit dvojkový scénář: 2 % růst, inflace a sazby. Eurozóna čísla v takové lajně pravděpodobně mít nebude. Růst by se sice mohl i zde dosáhnout 2 %, inflace by se ale měla mnohem více blížit 1 % a klíčové sazby by měly být ještě na konci roku znatelně pod nulou. Pokud tomu tak bude, budou mít v eurozóně klid na práci – na to, aby z ní stihli udělat mnohem lépe fungující měnovou unii dřív, než se její nedostatky opět projeví v plné síle. A to je ta skeptičtější poznámka dnešní úvahy. 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688