Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Investice  |  22.12.2017 23:21:54

22. prosince: Tohle potřebujete vědět nejen o pátečním obchodování na amerických burzách

Americké akcie za nevýrazného předvánočního obchodování mírně klesly v důsledku oslabení akcií některých velkých firem v čele s NIKE.

Index Dow v pátek odepsal 0,11 % na 24 754,33 bodu, širší index S&P 500 klesl o 0,04 % na 2 683,37 bodu a index technologického trhu Nasdaq Composite odepsal 0,08 % a skončil na 6 959,96 bodu. Klesala odvětví jako technologie nebo zdravotnictví, dařilo se naopak telekomunikacím nebo sektoru necyklického spotřebního zboží. Index volatility VIX stoupl o 2,91 % na 9,90 bodu a výnos 10letých vládních dluhopisů USA zůstal prakticky beze změny na 2,481 %. Divoký den má za sebou bitcoin, který se ze zhruba 17 000 USD propadl ke 12 000, večer ale již opět stál přes 14 000 USD.

Hlavní akciové indexy ale v týdnu celkově získaly díky optimismu spojenému s daňovou reformou v USA. S&P stoupl o 0,29 %, Dow o 0,42 % a Nasdaq Composite o 0,34 %. Klíčový index S&P 500 se za dosavadní část letošního roku zvýšil o 20 % a má našlápnuto k nejlepšímu výsledku od roku 2013.

Velké ztráty v pátek utrpěly akcie společnosti NIKE (-2,29 %). Firma ohlásila pokles čtvrtletního zisku téměř o čtvrtinu. Kvůli snížení prodeje na klíčovém severoamerickém trhu společnost vykázala nejpomalejší růst tržeb za téměř sedm let.

Radovat se naopak mohli akcionáři biotechnologické společnosti Ignyta (+72,67 %). Švýcarský koncern Roche souhlasí s koupí Ignyty s prémií 74 % oproti čtvrteční zavírací ceně.

TRH: NIC JEDNODUŠŠÍHO NENAJDETE!

Dolar v pátek ve slabém obchodování stagnoval, údaje o spotřebitelských výdajích a úsporách neměly na jeho kurz výraznější dopad. Dolarový index, který vyjadřuje hodnotu dolaru ke koši šesti hlavních světových měn, krátce po 21.45 SEČ přidával 0,05 % a pohyboval se kolem 93,32 bodu.

Euro mírně oslabuje v reakci na úspěch separatistických stran v parlamentních volbách v Katalánsku. Vracejí se obavy z možného odtržení regionu od Španělska, které je čtvrtou největší ekonomikou eurozóny. K dolaru jednotná evropská měna ve stejnou dobu ztrácela asi 0,14 % na 1,1857 USD. Volební výsledek je ranou pro španělskou centrální vládu, která čtvrteční předčasné parlamentní volby v Katalánsku vyhlásila v naději, že katalánští separatisté ztratí dosavadní většinu. "Separatisté uhájili většinu v regionálním parlamentu, takže rozpory mezi Madridem a Barcelonou pravděpodobně budou pokračovat," řekl analytik Ulrich Leuchtmann z Commerzbank. Dodal nicméně, že ztráty eura zřejmě nebudou trvalé. "Při předchozí eskalaci sporu si trh udržel chladnou hlavu a euro zůstalo relativně stabilní," citovala jej agentura Reuters.

Ceny ropy se drží v blízkosti nejvyšších úrovní od roku 2015. Podpořily je výroky ruského ministra energetiky Alexandra Novaka, které zmírnily obavy, že Moskva bude prosazovat rychlé ukončení dohody těžařských zemí o omezení dodávek ropy na trh. Organizace zemí vyvážejících ropu (OPEC) a některé další významné těžařské země se loni v rámci snahy podpořit cenu suroviny dohodly na omezení dodávek ropy na trh. Tato dohoda byla nedávno prodloužena o devět měsíců, tedy do konce příštího roku. Novak v rozhovoru s agenturou Reuters nevyloučil, že omezení dodávek by mohlo v určité podobě pokračovat i po skončení příštího roku.

KOMPLETNÍ SHRNUTÍ PÁTEČNÍHO OBCHODOVÁNÍ V USA

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688