Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
21.12.2017 20:05:20

Velký přehled počasí na Vánoce, málo srážek, teplo

 

Vánoce na sněhu budou i v letošním roce tabu. Nyní si to můžeme říct zcela jasně, neboť úspěšnost předpovědí do tří dnů už je velmi vysoká, pokud dáváte přednost dobrému zdroji. Na základě dnešních výstupů modelů přinášíme ucelenou předpověď na nadcházející svátky. Obecně bude velmi teplo a srážek bude minimum. Jinými slovy, profoukne sem teplé jihozápadní proudění, a to bývá se zimou konec. Situace oteplení může být každým rokem silnější kvůli globálnímu oteplování. Velká obleva se začne projevovat přesně na Štědrý den, v dalších dnech ještě nepatrně zesílí. Horské polohy na tom zpočátku nebudou špatně, postupně se ale výrazně oteplí i tam a kvalita sněhu utrpí. Na východní Moravě napadlo ve čtvrtek dost sněhu, bude ale mizet i tam. 

Čtvrtek už byl ve znamení teplé fronty a spousty srážek, které svižně přešly v dešťové mimo samotný východ Moravy. Tím se otevírá cesta teplému proudění od oceánu. Chladno ve vyšších vrstvách atmosféry nad naše území v sobotu ještě pronikne, jenže ještě téhož dne večer mu bude odzvoněno. Takže popořadě. V pátek bude hodně oblačnosti, místy přeháňky, na horách sněhové. Nejvyšší teploty 2 až 6°C. Podobně bude v sobotu, na horách se objeví sněžení, teploty budou stejné. Na Štědrý den udeří obleva v plné síle. Ojediněle slabé srážky doprovodí oblačná obloha a teploty 4 až 8°C. Podobné teploty čekejme i na první svátek vánoční, na obloze může být i polojasno. Mohou se objevit mlhy a počítejme s tím, že na východní Moravě může být po všechny tyto dny asi o 1 až 2°C méně.

Druhý svátek vánoční ponecháme novým výstupům a článkům, protože by tam mohla daleko více vstoupit do hry inverze a nízké teploty v nížinách. Ochlazení je předběžně naplánováno na čtvrtek příštího týdne. Meteorologové neradi hovoří o dlouhodobých předpovědích. Přece jenom se někteří z nich takovými výstupy zabývají alespoň rámcově. A leden v jejich závěrech vykazuje výrazně nadprůměrné teploty. Bohužel, zimy prostě nebudou, co bývaly.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty