Patria (Patria Finance)
Investice  |  21.12.2017 19:23:24

Investiční optimismus od Merrill Lynch zatím budí spíše obavy

Jedním z tipů Merrill Lynch na investici pro rok 2018 je telekomunikační společnost Verizon Communications. Tedy firma z odvětví, které není zrovna oblíbencem investiční komunity a která by tak měla poskytovat skutečně pádné důvody pro zlákání k nákupu. Je tomu skutečně tak?

Pokud se podíváme na následující obrázek, zjistíme, že telekomunikace jako celek letos investorům nadělily téměř 8 % ztráty. Hůře na tom jsou už jen fanoušci energetiky, ale jen velmi mírně. Výrazně může těmto nešťastníkům ovšem pomoci, pokud jde zároveň o nadšence do technologií, zdravotní péče, či třeba zboží dlouhodobé spotřeby:

Zdroj: Bespoke

ML „prodává“ své doporučení na koupi s tím, že Verizon je „globální jedničkou v poskytování digitálního světa“. Firma sama o sobě tvrdí, že má v USA nejspolehlivější síť a po celém světě provozuje 109,5 milionu retailových přípojek. K tomu poskytuje komunikační a informační služby plus zábavu, takže se dá hovořit o nějaké diverzifikaci.

Verizon ve třetím čtvrtletí tohoto roku dosáhl slušných výsledků, počet svých stálých zákazníků zvýšil o 274 000 a po delší době se pozitivně vyvíjely i tržby v segmentu mobilní telefonie. ML zvýšila svou cílovou cenu u tohoto titulu z 52 na 55 dolarů, konsenzus se přitom pohybuje mírně nad 50 dolary a cena na trhu se nachází na 52,8 dolarech. I to potvrzuje, že ML jde proti proudu, ale zase ne tak moc – i kdyby se cena na trhu dostala během příštího roku na cenu cílovou, znamenalo by to posílení o necelá 4 %. Onen konsenzus naopak implikuje oslabení ceny akcie, což se jen tak nevidí.

I kdybychom uvěřili tomu, že Verizon je nízkorizikovou společností s malou požadovanou návratností, žádná investiční hitparáda by se při naplnění cílové ceny ML nekonala. A vlastně to vše budí otázku, zda trh není skutečně již hodně vysoko, když nejlepší tipy od jedné z významných firem na Wall Street nabízí potenciál pro posílení v řádu nízkých jednotek procent. Nehovořím jen o Verizonu, ale i o Texas Instruments – viz předchozí příspěvek. Optimismus ML by tak budil spíše obavy (ale podíváme se tu ještě na některé tituly z její nabídky).

Pokud pohlédneme na následující graf, vidíme, že akcie Verizonu se pohybuje na beztrendové horské dráze a poslední týdny přinesly znatelný optimismus. Ten bude bezesporu souviset s oněmi čtvrtletními výsledky:

 

Zdroj: Morningstar

Z výsledků je vidět, že v roce 2016 došlo ke znatelnému zhoršení tržeb, zisků, provozního toku hotovosti a volného toku hotovosti (přestože firma značně osekala investice). Z posledních dvou sloupců je ovšem také zřejmé, že letos se výsledky zlepšují a tento příběh bude zřejmě základem jak tržního optimismu posledních týdnů a měsíců, tak doporučení od ML.

Já se na věc dívám tak, že současnou kapitalizaci firmy ve výši 215,3 miliardy dolarů by ospravedlnil stabilní roční tok hotovosti generované pro akcionáře ve výši 14 miliard dolarů ročně. S mírným růstem by stačilo asi 13 miliard dolarů - tedy v podstatě to, co Verizon vydělal v roce 2014. Pokud by se mu brzy tento návrat do minulosti povedl, firma je cca férově oceněná, na další růst ceny akcie by ale bylo třeba většího pozitivního překvapení. Citlivost na další čtvrtletní výsledky bude každopádně určitě vysoká.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688