Patria (Patria Finance)
Investice  |  20.12.2017 15:55:01

Výborná firma někdy představuje hodně špatnou investici


Banka Merrill Lynch před několika dny zveřejnila několik akciových tipů pro příští rok. Povětšinou jde o známé blue chips, mezi které se dostala i společnost Texas Instruments. O ní jsem tu psal před několika lety v pozitivním duchu a i v souvislosti s názorem ML je myslím dobré se na tento titul po delší době podívat znovu.

TI vyrábí integrované obvody a další součásti počítačů, asi 65 % tržeb je generováno prodejem dalším firmám ze sektoru telekomunikací, průmyslu, automobilek a dalších. ML ve svém doporučení poukazuje na to, že firma tento rok opět navýšila dividendu a to o celých 32 %, banka má cílovou cenu na 115 dolarech za akcii (na trhu se cena pohybuje kolem 104 dolarů za akcii).

Právě dividendy a schopnost generovat pro své akcionáře hromady hotovosti byly a jsou jedním z hlavních důvodů, proč firmu vnímám pozitivně. Ale vezměme to popořádku, tedy od pohledu na vývoj cen její akcie. Jak je zřejmé z grafu, ve svém pozitivním pohledu na akcii jsem nebyl ani zdaleka sám, protože její cena až na krátké přestávky poměrně prudce roste:

Zdroj: Morningstar

Uvedená tabulka už ukazuje na výjimečně silný fundament společnosti. Nejde sice o růstového přeborníka, ty je nutno hledat jinde. Tržby ale přece jen rostou a hlavně z nich TI dokáže vytěžit vysoké zisky a tok hotovosti. Provozní cash flow se během tří let zvýšilo z 3,9 miliardy dolarů na 4,6 miliardy dolarů a po investicích firmě loni zbylo více než 4 miliardy dolarů. A dosavadní letošní výsledky napovídají, že bude ještě lépe.

S touto hromadou hotovosti firma činí následující: Snižuje dluhy, odkupuje akcie a vyplácí dividendy, ovšem ani zdaleka ne na úkor budoucnosti. Výsledkem je vyrovnaná kombinace ultrasilné rozvahy se silným proudem hotovosti mířící k akcionářům. To vše u firmy s diverzifikovaným portfoliem klientů, vysokými maržemi, návratností. V mnoha ohledech je tak TI ukázkou toho, „jak dělat věci“. Dobrá firma, ale ještě neznamená dobrou akcii/investici, protože z investičního hlediska může vše kazit vysoká valuace. Jak je tomu zde?

Na ospravedlnění současné kapitalizace ve výši 102,6 miliardy dolarů by TI musela akcionářům vyplácet například 4 miliardy dolarů rostoucích po dobu pěti let o 17 % ročně (poté by růst postupně klesal na cca 2 % ročně). Což je podle mne i na přeborníka typu IT hodně vysoko položená laťka – do 5 let by musela více než zdvojnásobit svůj tok hotovosti. Je tak dost dobře možné, že za těch pár let jsme se tu přesunuli od rovnice „dobrá firma a dobrá investice“ ke kombinaci „dobrá firma, předražená investice“. Jsem tak docela zvědavý, co této akcii přinese rok 2018.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688