Patria (Patria Finance)
Akcie v ČR  |  20.12.2017 08:58:57

Největší minoritní akcionář Unipetrolu prodá svůj podíl polské PKN Orlen


Paulinino Limited odprodá svůj podíl v petrochemické společnosti Unipetrol polské skupině PKN Orlen. Investor, za kterým stojí česko-slovenská investiční skupina J&T, je s podílem 20,03 procenta největším minoritním akcionářem Unipetrolu. PKN Orlen nabízí za akcii Unipetrolu 380 korun, titul na pražské burze v úterý zavíral na ceně 376,10 .

PKN Orlen, která má nyní téměř 63 procent Unipetrolu, nabídla odkup menšinových podílů. Svůj podíl plánuje zvýšit na aspoň 90 procent. Vyhradila si ale právo vzdát se dosažení 90procentního podílu. Období pro přijetí nabídek na odkup akcií začíná 28. prosince a končí 30. ledna. Vypořádání transakce je plánované na 23. února příštího roku.

Akcie Unipetrol klesly v úterý na pražské burze o 0,08 procenta. Pražskému indexu se jinak dařilo, připsal si pátý růst za posledních šest dní. nahoru ho táhly bankovní tituly v čele s Erste.

ČEZ si připsal slabých 0,02 procenta na 499,80 za akcii. Předseda představenstva ČEZ Daniel Beneš nakoupil 400 akcií ČEZ za cenu 497 za akcii, uvádí se v nejnovější regulatorní informaci ČNB. Podle obdobného hlášení z pondělního večera Beneš uplatnil opci na nákup akcií ČEZ a prodal většinu z nich. Konkrétně šlo o opci na nákup 150.000 kusů akcií přidělených v rámci opčního programu ČEZ za cenu 458,71 koruny. Beneš poté prodal 147.900 akcií ČEZ za průměrnou cenu 492,02 koruny.

Podle spekulací, které se vynořily v úterý po trhu, vypadla finanční skupina PPF Petra Kellnera ze soutěže o převzetí CETV. O mediální skupinu tak mají zájem pouze čínská investiční skupina CEFC a evropská Penta, které podle zdrojů Reuters podaly společnou nabídku na převzetí CETV. Nabízejí prý zhruba 2 miliardy USD, konečná cena ale zatím stanovena nebyla. Z agenturní zprávy navíc není jasné, zda je to nabídka pouze za podíl Time Warner, nebo zda je to přepočtená hodnota za celou skupinu při nabídce od Penty a CEFC, uvedla agentura ČTK. Akcie CETV na pražské burze klesly v úterý o 0,52 procenta.

Západoevropské akciové trhy by po dnes po otevření mohly mířit opatrně nahoru. Futures na evropský akciový index Euro Stoxx 50 naposledy rostly o 0,08 procenta, futures na DAX byly vyšší o 0,19 procenta.

Wall Street si v úterý vzala oddech před senátním hlasováním o daňové reformě. Ta v Senátu prošla dnes v pozměněné verzi, takže ji ještě musí schválit Sněmovna reprezentantů. Hlasování se čeká ještě dnes.

Zdroje: Reuters, ČTK, Bloomberg

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688