Patria (Patria Finance)
Akcie ve světě  |  19.12.2017 08:38:44

Trumpova bezpečnostní strategie kritizuje Rusko a Čínu


Rusko zasahuje do vnitřních záležitostí zemí celého světa a spolu s Čínou ohrožuje americkou moc a zájmy ve světě. Uvádí to nová americká bezpečnostní strategie, kterou představil prezident Donald Trump. Dokument sepsaný v duchu jeho hesla "Amerika na prvním místě" slibuje zvýšení výdajů na americkou armádu či ochranu ekonomických zájmů Američanů.

"S využitím moderních metod podvratné taktiky zasahuje Rusko do domácích politických záležitostí zemí po celém světě," uvádí se v dokumentu, který stanovuje budoucí zásady americké bezpečnosti. Rusko, jehož údajná snaha ovlivnit loňské prezidentské volby ve prospěch Trumpa jsou předmětem vyšetřování amerických úřadů, podle dokumentu zneužívá informace, zasahuje do kampaní, vytváří falešné identity na internetu nebo platí provokatéry na sociálních sítích.

Čína ohrožuje americké zájmy například krádežemi duševního vlastnictví. Obě země pak představují hrozbu pro USA kvůli svým vyspělým zbraním. Spojené státy se odmítají smířit s čínským vzestupem a vztahy obou zemí budou čelit "většímu tlaku a výzvám", reagují čínská média. Podle čínské ambasády ve Washingtonu by měl Trump opustit staré myšlení.

O žádné z těchto velmocí, s nimiž chce podle dokumentu Washington zachovat dlouhodobé strategické vztahy, se Trump ve svém projevu doprovázejícím zveřejnění strategie nezmínil. Hovořil naproti tomu o potřebě tvrdšího přístupu vůči Íránu, s nímž uzavřely světové mocnosti "nepochopitelně špatnou" jadernou dohodu. USA podle něho také v budoucnu podniknou nejtvrdší možné kroky k jadernému odzbrojení Severní Koreje.

"Nemáme na vybranou," prohlásil Trump.

Značnou část své řeči věnoval kritice chyb svých předchůdců v úřadě, kteří se podle něho příliš soustředili na sledování amerických zájmů ve světě a zapomněli na domácí politiku. Jeho bezpečnostní strategie stojí na čtyřech pilířích: ochraně Američanů, posilování americké prosperity, ochraně míru prostřednictvím síly a zvyšování amerického vlivu.

Během projevu Trump zdůraznil, že naplňovat tyto zásady chce například stavbou zdi na hranici s Mexikem, ústupem od ochrany životního prostředí na úkor velkých amerických podniků či zvýšením armádních rozpočtů.

Podle agentury AP může nová strategie výrazně změnit vztahy USA s okolním světem. Mezinárodní vztahy definuje jako prostor neustálého soupeření a oslabuje vliv mezinárodních dohod, které určovaly americkou zahraniční politiku v období studené války.

Národní bezpečnostní strategie je veřejný dokument, který prezidentská administrativa Spojených států pravidelně připravuje pro Kongres a ve kterém na obecné úrovni shrnuje hlavní bezpečnostní hrozby. Trump, který se prezidentské funkce ujal letos v lednu, zveřejnil svou vůbec první bezpečnostní strategii. Dosud byl aktuální dokument Trumpova demokratického předchůdce Baracka Obamy z roku 2015, který nahrazoval Obamovu bezpečnostní strategii z roku 2010.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář







?
Zobrazit sloupec 

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688