Investiční bankovnictví (Komerční banka)
Investice  |  19.12.2017 08:04:59

Ifo index trhá na konci roku nové rekordy (Ranní zpráva z finančního trhu)

Německá důvěra pokračuje v růstu k novým rekordům. Polská ekonomika vysílá v listopadu smíšené signály. Ceny českých výrobců poklesly, ukazujíc na zpomalení spotřebitelské inflace. Pravděpodobnost, že ČNB ve čtvrtek zvýší sazby, tak klesá.

Nálada v Německu zůstane rekordně optimistická

Nálada německých podnikatelů zůstane rekordně vysoká i v prosinci, jak dnes prozradí IFO index. Poroste jak složka hodnotící současnou ekonomickou situaci, tak i již velice optimisticky zhodnocené vyhlídky do budoucnosti. Všechny měkké indikátory z německé ekonomiky tak jasně ukazují, že tamější ekonomika expanduje i v závěru roku a dobře má našlápnuto i v roce 2018.

Dnešní statistika by měla ukázat, že náklady na prácieurozóně si v Q3 zachovaly tempo růstu z druhého čtvrtletí. Americká data ukážou na zpomalení na tamějším trhu nemovitostí v listopadu, kdy počet nově zahájených staveb stejně jako nových stavebních povolení meziměsíčně poklesne. Naopak, následná středeční statistika by měla vykázat vyšší prodeje stávajících nemovitostí.

Inflace eurozóny zůstala stabilní

Spotřebitelská inflace v eurozóně svou dynamiku v listopadu nezměnila. Ceny spotřebitelů meziměsíčně vzrostly o 0,1 %, meziročně se pak zvýšily o 1,5 %. Nejnižší inflace byla na Kypru (0,2 %), naopak nejvyšší v Estonsku (4,5 %) a v Litvě (4,2 %). Dynamika spotřebitelských cen je tažena především růstem cen pohonných hmot, topných olejů a potravin. Jádrová inflace zůstala v listopadu nezměněná na 0,9 %. Slabý zůstává i výhled na inflaci na další roky. Podle nové prognózy ECB nedosáhne inflačního cíle ani v roce 2020, ekonomové SG očekávají její růst nad 2 % v roce 2021.

Euro během dne posílilo o téměř 50 centů k 1,180 USD/EUR

Polská data v listopadu zpomalí bazický efekt

Region dnes ovládnou statistiky z polského trhu. Tamější průmyslová výroba po silném říjnovém růstu zpomalí, především v důsledku silné statistické základny. Stavební výroba si své dvouciferné růstové tempo zachová i v listopadu. Ceny průmyslových výrobců ale zpomalí navzdory tomu, že ceny pohonných hmot v listopadu rostly téměř 9% tempem. Důvodem je silná statistická základna, kdy ceny na konci 2016 vzrostly v důsledku vyšších cen uhlí. Meziroční dynamika maloobchodních tržeb zůstane na dobré úrovni, především díky vysoké důvěře spotřebitelů, kteří i nadále utrácejí s chutí. 

Ceny českých průmyslových výrobců nečekaně poklesly

Ceny českých průmyslových výrobců se v listopadu meziměsíčně snížily a to navzdory tomu, že cena ropy na světových trzích výrazněji vzrostla. Meziročně inflace cen výrobců zpomalila a signalizuje tak, že inflační tlaky v ekonomice polevují. Spotřebitelská inflace by rovněž měla ze svého tempa v těchto měsících slevit. To ospravedlní skutečnost, že ČNB sazby na svém zasedání ve čtvrtek, kterého se zúčastní všichni členové bankovní rady, zvyšovat nebude.

ČNB dnes zvýšila sazbu proticyklické rezervy na 1,25 % s účinností od ledna 2019, kterou zdůvodňuje rychlým růstem úvěrů a tvořením rezervy na období s nižší ekonomickou aktivitou.

Statistika z polského trhu práce včera vyslala smíšený signál. Polské mzdy sice v listopadu rostly pomaleji, než se očekávalo, zaměstnanost naopak rostla rychleji. Datatrhu práce jsou investory ostře sledována, a trh na ně reagoval mírným posílením polské měny k 4,21 PLN/EUR.

Autor: Monika Junicke

Tyto zprávy pro vás vytváří Investiční bankovnictví KB.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688