Vánoční balík netradičně: s nepotřebným elektroodpadem a bateriemi

Vánoční úklid do krabice

Vánoce jsou obdobím spojeným s balíky, balíčky a krabicemi mnoha různých tvarů, rozměrů a obsahů. Přichází v nich objednané dary a některé předměty do nich také záměrně esteticky balíme. V průběhu letošních Vánoc a zejména po jejich skončení však můžeme poslat i poměrně netradiční zásilku – tzv. re:Balík. Jedná se o krabici, kterou lze naplnit nepotřebným a hlavně i neroztříděným domácím elektroodpadem či bateriemi a zdarma ji poštou odeslat k vytřídění a následné ekologické recyklaci.

Vánoční úklid do krabice

Vánoce jsou ideálním obdobím, kdy je dobré udělat v domácnosti pořádek a vyhodnotit, které elektrozařízení a spotřebiče ještě používáme a které nám už dosloužily. Sejde-li se nám hromádka poskládaná ze starých radiopřijímačů, monitorů, mobilních telefonů a počítačů, fénů, rychlovarných konvic nebo jiných už opotřebovaných a nepoužívaných domácích spotřebičů, můžeme je jenom líně hodit do krabice a všechny pohromadě poslat bezplatně balíkem k recyklaci, a to díky službě re:Balík. K těmto předmětům lze ještě přibalit i staré přenosné baterie a akumulátory, tonery, CD nebo DVD.

Poštou zdarma a bez dopadu na životní prostředí

re:Balík může poslat zdarma kdokoliv z celé České republiky. Stačí zmíněnou krabici s neroztříděným elektrozařízením a přenosnými bateriemi nebo akumulátory odnést na jakoukoliv pobočku České pošty. Musí mít minimální rozměr 15 x 10,5 cm a maximální velikost v součtu všech tří stran nesmí překročit 300 cm. Pro váhu zásilky je stanové maximum 20 kilogramů. V podstatě jedinou a poslední povinností je nalepit na balík vygenerovaný a vytisknutý štítek s adresou, který lze získat online. Krabice se takto dostane do kolektivního systému, který její obsah vytřídí a následně zajistí ekologickou likvidaci všeho, co obsahovala. Každý, kdo takto přispěje k správnému třídění, získá zpětně potvrzení, že jeho odpad byl ekologicky recyklován.

Službu re:Balík zprostředkovává neziskově hospodařící akciová společnost REMA Systém.

 •••

Skupinu REMA tvoří v současné době 3 společnosti: REMA Systém, REMA Battery a REMA PV Systém.

 REMA Systém  je neziskově hospodařící akciová společnost, která vznikla pro splnění povinností daných novelou zákona o odpadech. Systém byl založen 14. února 2005. Iniciovali jej největší dovozci a výrobci informačních technologií a telekomunikací v ČR. Hlavním smyslem činnosti REMA Systému je ochrana životního prostředí zabezpečením efektivní recyklace odpadů elektrických a elektronických zařízení (OEEZ). Za tímto účelem REMA Systém zajišťuje organizaci sběru, třídění, nakládání a recyklaci v celé České republice.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tipy a triky