Patria (Patria Finance)
Investice  |  18.12.2017 09:14:09

Rozbřesk: Jak napjatý bude trh s ropou v roce 2018?


V minulém týdnu vydaly dvě hlavní „ropné“ organizace – IEA a OPEC – své měsíční zprávy, první od listopadového prodloužení dohody států OPEC+ na pokračujícím omezení produkce. Historicky se jedná o organizace, které představují jistou protiváhu – IEA vzniká jako reakce západních zemí na ropné embargo států OPEC. Z tohoto důvodu se i jejich zprávy o stavu trhu s ropou, respektive jeho dalším směřování mnohdy významně rozcházejí.

Pokud bychom se podívali na pohled těchto dvou organizací na ropný trh v první polovině příštího roku, nic takové však neplatí. Jak IEA, tak OPEC očekávají přibližně podobnou přebytkovou bilanci, což jinými slovy znamená pozastavení procesu odbourávání globálních zásob ropy a ropných produktů směrem k pětiletému průměru. Dosažení tohoto explicitního cíle kartelu se však jeho představitelé rozhodně nevzdávají, pouze jej odkládají do druhé části roku. A právě v té již každá organizace píše vlastní příběh.

OPEC ve své zprávě předpokládá plné rebalancování trhu s ropou ke konci roku 2018, tj. pokles stávajících zásob o dalších 130 miliónu barelů. Proti tomu IEA sice rovněž očekává, že se trh ve druhé části roku překlopí do deficitu, ale pouze 250 tis. barelů denně. To by znamenalo, že v souhrnu bude trh s ropou v roce 2018 blízko rovnováhy. Vcelku logicky tak vyvstává otázka, kde hledat zdroj takto rozdílných narativů. Odpověď není složitá - na nabídkové straně trhu, konkrétně u amerických „břidlicářů“.

Ač totiž OPEC navýšil odhad růstu americké produkce surové ropy v příštím roce na 720 tis. barelů denně, stále zaostává za očekáváním IEA o 160 tis. barelů. Tyto odhady jsou samozřejmě zatíženy poměrně vysokou mírou nejistoty, nicméně aktuální vývoj (relativně vysoká cena ropy podněcující zvýšenou aktivitu a zajišťování “břidlicářů”) přece jen nahrává tomu, že američtí producenti budou zažívat lepší časy, než OPEC očekává. Na pomoc by snad mohly krátkodobě přijít neočekávané výpadky produkce, jako ta nynější v severní moři, ale na to kartel zřejmě vsázet nechce. Spíše to tedy vypadá, že OPEC bude směrem k červnovému zasedání nucen dále přehodnocovat roli amerických producentů. Ti totiž mají všechny předpoklady k tomu, aby svým produkčním potenciálem “zastropovali” ceny ropy v roce 2018 poblíž současných hodnot.


TRHY

CZK a dluhopisy

Koruna se na konci minulého týdne nacházela těsně pod hranicí EUR/CZK 25,70 a stále vyčkává na čtvrteční zasedání ČNB. Do zasedání ČNB může koruna zůstat pod mírným tlakem s tím, že jako klíčovou technickou rezistenci pro pár EUR/CZK vidíme úroveň 25,75. Dodejme, že peněžní trh na zvýšení sazeb většinově nesází a to samé platí pro konsensus analytiků.

Zahraniční forex

Dolar v pátek odpoledne na hlavních párech posiloval. Výrazné zisky si připisoval hlavně na páru s britskou librou, kterou trápí opět politika. Zatímco v předchozích dnech se britské měně dařilo, závěr týdne znamenal odevzdání zisků a pád. Optimismus, který předtím panoval ohledně postupu v jednáních o brexitu, zchladily komentáře evropských představitelů. Německá kancléřka Merkelová prohlásila, že vyjednávání o vzájemném obchodu budou velice tvrdá. Před velmi obtížným druhým kolem rozhovorů Británie - EU varoval také J. C. Juncker. 

Čeká nás zřejmě poslední zajímavý týden, kterému může dominovat finální schválení daňové reformy v USA. Tato pro dolar pozitivní událost by se měla odehrát zhruba v polovině týdne, ale zdržení je možné. Schválení daňové reformy, které mimo jiné přinutí velké americké korporace ve větší míře repatriovat svém zisky v zahraničí (což bude pro USD přínos), se nyní jeví jako poměrně pravděpodobné.


Ropa

Cena ropy Brent startuje týdenní obchodování v blízkosti 63 USD/barel. Žádný významný dopad na ceny neměla páteční data agentury Baker Hughes, která poukázala na lehké zvolnění amerických „břidlicářů“. Ti totiž poprvé za šest týdnů nepřidali ani jednu novou aktivní vrtnou soupravu, naopak čtyři odebrali. V absolutních hodnotách však počet 747 aktivních vrtných souprav stále trumfuje stav před rokem o solidních více než dvě stě. Významnější obavy tedy zdá se nejsou na místě. 

Předvánoční týden se ponese ve znamení tradičních dat. V úterý o zásobách ropy a ropných produktů od API, ve středu od EIA. V pátek nám pak naloží další várku dat o aktivitě amerických producentů Baker Hughes. 


Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688