Patria (Patria Finance)
Komodity  |  17.12.2017 16:43:39

Elektrická sprcha pro ropné býky


Může poptávka po ropě růst i po roce 2040 v případě, že dojde k rychlému a masovému rozšíření elektromobilů? Ještě před pár lety panoval ropný optimismus založený na očekávaném prudkém růstu poptávky po vozech se spalovacími motory v zemích, jako je Čína nebo Indie. V poslední době se sice stále více počítá s elektromobily, ale projekce poptávky po ropě stále směřují nahoru, a to zejména díky očekávanému růstu objemu nákladní silniční dopravy. Jenže Sarah Miller z Energy Intelligence tvrdí, že by bylo chybou počítat s velkými změnami v osobní dopravě a zároveň předpokládat, že jiných segmentů dopravy se nedotknou. 

V globální ekonomice probíhají hluboké změny tažené informačními technologiemi, obavami ze znečišťování životního prostředí, posunem ve spotřebitelských preferencích a způsobem nákupů. Změny se zřídka týkají jen jedné oblasti či odvětví. Za příklad můžeme vzít zlepšení ve výkonu baterií u laptopů, které mělo za následek pokrok u baterií použitelných pro automobilovou dopravu a dokonce i pro domácnosti a továrny. Tento příklad ukazuje, že pokud bude docházet k dalšímu pokroku ve výkonu baterií, dotkne se to i autobusové nebo nákladní dopravy. Celkové provozní náklady elektromobilů by mohl snížit i pokrok ve výrobě elektrické energie z obnovitelných zdrojů.

Společnosti jako Uber či Volvo se zase domnívají, že lidé budou jako alternativu k vlastnění osobního vozu využívat „služby mobility“. Pokud by k tomu skutečně došlo, snížil by se počet vyráběných a prodávaných osobních vozidel po celém světě. To je další příklad, který ukazuje, že nedochází k izolovaným změnám, ale mění se situace plošně. A změny jsou neskutečně rychlé. Mezinárodní energetická agentura (International Energy Agency – IEA) ještě v roce 2016 tvrdila, že podle jejího základního scénáře dlouhodobého vývoje bude po světových silnicích v roce 2040 jezdit 150 milionů elektromobilů. Ty by pak znamenaly snížení poptávky po ropě mezi lety 20162040 v kumulativní výši přibližně 1,4 milionu barelů za den. Současný výhled IEA už ale počítá s 280 miliony elektromobilů v roce 2040 a propadem poptávky po ropě dosahujícím 2,5 milionu barelů za den. 

Jestliže k tomuto novému číslu přidáme ještě tlak na snížení spotřeby tradičních spalovacích motorů, propad poptávky dosáhne asi 13 milionů barelů za den. A tento scénář stále počítá s tím, že nákladní a autobusová doprava bude novými trendy v podstatě nedotčena. Jenže pokud by mělo dojít ke zmíněnému prudkému rozvoji elektromobility v osobní dopravě, té nákladní by se to zřejmě dotklo také. 

Například nově představený tahač od Tesly má být poháněn čtyřmi motory, které používá Model 3, jehož cena se pohybuje kolem 35 000 dolarů a který by se měl stát vstupenkou firmy na masový trh. Svůj vlastní nákladní vůz má i Mercedes-Benz a začíná jej mimo jiné testovat v New Yorku. McKinsey & Company tak v nově zveřejněné studii New Reality: Electric Trucks and Their Implications on Energy Demand tvrdí, že elektrifikace obrátí rostoucí trend v poptávce po ropě ze strany sektoru nákladní silniční dopravy ještě před rokem 2030

Pozadu by nakonec nemusela zůstat ani letadla. Společnosti Airbus, Siemens a Rolls Royce nedávno představily plány na hybridní letadlo určené pro kratší lety. V tomto segmentu se ale nacházíme v úplném začátku a nikdo neví, jak se věci budou vyvíjet dál. Každý by se ovšem měl smířit s tím, že probíhající změny jsou hluboké, získávají na razanci a nebudou se týkat jen několika málo oblastí. 

Zdroj: Energy Intelligence


 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Komodity:

Út   9:34  Indexy v pondělí poskočily výše Research (Česká spořitelna)
Po 10:17  16. týden na trhu pohonných hmot ČMKB - nafta v průměru za 19,38 Kč/litr ČMKB (Českomoravská komoditní burza )




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688