Patria (Patria Finance)
Investice  |  13.12.2017 18:08:28

Goldman prudce zvyšuje doporučení u učebnicového propadáku. Co se děje?


Společnost Tesco a její akcie mám rád. Během řady pokrizových let totiž sama na sobě několikrát jasně demonstrovala, kudy určitě nevede cesta k úspěchu. Průběžně se tu k ní tedy vracím v případě, že nastane nějaká významnější změna tím, či oním směrem. Andrea Felsted na Bloomberg Gadfly poukazuje na to, že Goldman Sachs Group minulý týden provedl jeden odvážný krok – zvýšil rating Tesca a to dokonce z prodávat až na kupovat. Podívejme se na to, co se děje.

Z grafu je zřejmé, že poslední dny je postoj trhu k akciím Tesca dost pozitivní, i když se jejich cena ještě ani zdaleka nepřibližuje předchozím maximům dosaženým před účetními skandály a nejedním pochybným manažerským krokem. Goldman nyní změnou svého doporučení nejde proti trendu, ale věří v obrat, který může graf ukazovat. 

Zdroj: Morningstar

Z tabulky vidíme, že Tesco dosáhlo dna tržeb v minulém fiskálním roce, provozní zisky se již druhým rokem pohybují kolem 1 miliardy liber, provozní tok hotovosti kolem 2 miliard liber. V roce 2015 firmě po investicích zbyla asi 1 miliarda liber, loni 615 milionů liber (zejména kvůli vyšším investicím). Jednoduchá valuační úvaha: Kapitalizace dosahuje necelých 17 miliard liber. Pokud použijeme mimořádně nízkou betu ve výši 0,17, vyjde nám požadovaná návratnost kolem 2,2 %. Pokud by pak Tesco odtud až do nekonečna generovalo ročně oněch 615 milionů liber a dávalo je akcionářům, současná hodnota tohoto toku hotovosti bude 28 miliard liber.

Trh tedy počítá s tím, že k akcionářům se bude dostávat znatelně méně, než kolik firmě minulý rok zbylo po investicích. To by mohlo znít jako příliš velká skepse a z tohoto pohledu je poměrně lehké pochopit, proč Goldman srší optimismem. Na druhou stranu to ani zde určitě není černobílý obrázek. Firma je hodně zadlužená, její požadovaná návratnost asi bude výše, než by napovídala ona extrémně nízké beta a její odvětví jistě není z těch pohodovějších.

Tesco převzalo společnost Booker Group za 3,9 miliardy liber a transakce byla nedávno schválena bez výraznějšího omezení. Firma očekává, že dokáže snížit náklady a vytvořit synergie v hodnotě 200 milionů liber. Goldman k tomu tvrdí, že britský maloobchodní trh s potravinami se bude zlepšovat, k čemuž by měl přispět i konec období prudce klesající libry, která zvedala ceny vstupů. A banka je i toho názoru, že diskontové obchody sice stále získávají podíl na trhu, ale už nemohou tolik využívat svou hlavní zbraň, kterou je osekávání cen. K tomu se ovšem Gadfly staví s rezervou a varuje před tím, aby hrozba představovaná zejména Aldi a Lidlem byla podceňována. Vývoj růstu tržeb těchto dvou retailových predátorů ukazuje následující obrázek:

 

Diskontní obchody mají mít podle Gadfly ještě velké plány na další expanzi v UK a hlavním důvodem, proč být pozitivní ohledně Tesca je tak zmíněný velkoobchodní Booker. Podle mne je to stále hodně smíšený obrázek, který se dá shrnout jako „cena nízko, problémů stále hodně“. Ale snad už se Tesco dostává z toho nejhoršího a přestane být oním učebnicovým propadákem, na kterém se mohli ostatní učit.

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

13.12. 19:03  Typický Goldman (Georgios Maniacos)
13.12. 19:00  Typický Goldman (xlibre)

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Pá   9:19  Milorad Mišković: Poptávka a nabídka na rezidenčním trhu (nejen) v Praze se... Investicniweb.cz (Investičníweb, s.r.o.)
Pá   9:17  Ranní shrnutí (29.03.2024) X-Trade Brokers (XTB)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688