TNBiz (TN.cz)
Dávky a příspěvky  |  12.12.2017 06:37:33

Téměř třetina HDP v Evropě jde na dávky. Jak je na tom Česko?

Skoro třetinu HDP dávají evropské státy každoročně na sociální systém. Nejvíce vynakládají na sociální dávky Francie, Dánsko a Finsko. Na opačném konci jsou pak Rumunsko a pobaltské státy. Největší díl připadá na penze a nemocenské.

V roce 2015 vydávaly státy Evropské unie na sociální dávky 29 % hrubého domácího produktu (HDP). Oproti stavu v roce 2010 se výdaje zvýšily jen nepatrně, o 2 setiny procenta, oznámil Eurostat, statistický úřad Evropské unie. Náklady se ale napříč členskými státy výrazně lišily.

Nejvíce na sociální systém dávala Francie (34 %) následovaná Dánskem a Finskem (32 %), Belgií, Nizozemskem, Rakouskem a Itálií, které dávky vyšly na 30 % hrubého domácího produktu.

Na opačném konci pak bylo Rumunsko a Lotyšsko (15 %), Litva a Estonsko (16 %), Irsko (17 %), Malta, Bulharsko a Slovensko (18 %) a deváté nejnižší výdaje na sociální systém, 19 % HDP, měla Česká republika.

Největší díl evropské státy dávají na důchody, skoro polovinu z celkových nákladů na sociální systém (45,2 %). Nejvíce stojí vyplácení důchodů Řeky, kteří na penze dávají přes 65 % celkových nákladů sociálního systému. Není tak divu, že přepočítání penzí bylo jedním ze slibů, které řecká vláda učinila ve snaze získat další půjčku Mezinárodního měnového fondu. 

Podíl HDP v Česku vynaloženého na sociální systém, klesá. Zatímco v roce 2010 to bylo 20,1 %, v roce 2014 pak 19,7 % a v roce 2015 už 19,1 %. S tím, jak se v posledních letech daří české ekonomice a klesá nezaměstnanost, zatímco růst důchodů tak výrazný nebyl, se dá předpokládat, že podíl bude ještě klesat. I tak každoročně vyjde sociální stát rozpočet na více než 800 miliard korun.

Česko už v roce 2015 vynikalo tím, že na podporu v nezaměstnanosti dávalo jen 2,7 % celkových nákladů na sociální systém. Průměr EU je přitom 4,8 % a Belgie nebo Irsko dávají přes 10 %. Tři procenta českých výdajů na sociální systém pak padají na příspěvky na bydlení.
 

TNBiz.cz - Zprávy TNBiz jsou zpravodajským kanálem Televize Nova, TN.cz společnosti CET 21. TN.cz přináší zpravodajství z domácí i zahraniční ekonomiky a politiky.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Ochranné známky

Finanční katalog

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Monitoring ekonomiky

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688