Ivo Svoboda
(Meteobox.cz)
10.12.2017 15:19:50

Prudké oteplení doprovodí tzv. fén, na východě a horách se prožene vichřice

 

Čeká nás další silně dynamické počasí, které může přinést nemalé komplikace. Přímo od jihu přijde v pondělí velmi silné oteplení, které doprovodí extrémní vítr. Nárazy na horách mohou přesáhnout 45 metrů za sekundu. I v nížinách se mohou objevit nárazy kolem 30 metrů za sekundu. Pokud by se předpověď vyplnila, východ země a hory čeká další epizoda vichřice. V období zimy se jedná o takzvaný fén (föhn), což je silný teplý jižní vítr, který v zimním období přináší prudké oteplení od Středozemního moře. Obvykle vyvolává rychlé tání sněhu na horách. Síla, s jakou vtrhne do Česka v pondělí, je nezvykle velká. Pojďme mrknout na následující dny před námi. 

Teplá fronta přejde přes Česko už v neděli večer a v noci na pondělí. Na ní bude zpočátku sněžit, srážky ale svižně přejdou do deště, místy mrznoucího. Přes pondělí potom bude oblačno až zataženo, místy s deštěm. Projeví se nástup vichřice na východě a horách. Ta ostatně udeřila už v neděli během dne jako předzvěst blížící se změny počasí. Teploty v pondělí oproti neděli prudce vyskočí na 6 až 10°C, na východě může být až 13°C! Naopak na západě republiky bude jen 2 až 6°C. V úterý se situace postupně uklidní, ochladí se a od 500 m n. m. se vrátí sněhové srážky. Budou se ale týkat hlavně hor a vrchovin. Teploty budou nejčastěji mezi 2 až 6°C, na východě může být ale ještě až 10°C, naopak na západě země bude kolem nuly. 

Ve středu se šílené počasí zklidní ještě více, bude oblačno, místy slabé přeháňky, od 400 m n. m. sněhové. Teplota se ustálí mezi 1 až 5°C na drtivé většině území. V dalších dnech bude pokračovat přetlačovaná zimy s oblevou, momentálně se zdá, že spíše převládne chladné počasí blízké zimě. Do období Vánoc je plánována více obleva, ale to je jen velmi hrubý výhled. Na východě země a horách pozor tedy na pády stromů hned nyní v pondělí, vichřice bude silná.



Přehled pojmů


Počasí hledání předpověď počasí pro všechna města světa.
Druhou možností je hledání přes seznam kontinentů a států.

Zdroj dat o počasí

Předpověď počasí pro dodává MET Norway norský meteorologický ústav a NRK.

Pocitová teplota

Pro výpočet pocitové teploty používáme Australian Apparent Temperature (AAT) model, který je navržen pro celoroční výpočty a bere kromě teploty a rychlosti větru v úvahu i vlhkost vzduchu. Kalkulačky pocitové teploty (AAT model, Wind Chill model).
°C / °F     Radar     Sdílet
logo

Copyright © 2000 - 2024 AliaWeb, spol. s r.o. CZ

Zdroj dat MET Norway    © Vlajky    RSS
Napište nám

Používání souborů cookie     Reklama na serveru

Ochrana údajů    Kontakty