Patria (Patria Finance)
Investice  |  10.12.2017 15:19:20

Trhy si už nebudou užívat nadměrné likvidity...

Financial Times poukazují na to, že letos se vede dlouhé řadě aktiv, která zdaleka nezahrnuje jen digitální měny. Mnozí to připisují na vrub pozitivnímu vlivu vysoké nabídky likvidity. Jim Paulsen ze společnosti Leuthold ukazuje v následujícím obrázku vývoj šestiměsíčního růstu peněžní nabídky a produktu. Jak je zřejmé, nacházíme se nyní ve výjimečné situaci, protože obě křivky se protínají. Co to pro trhy může znamenat?

 

Trhům podle Financial Times svědčí prostředí, ve kterém peněžní nabídka roste rychleji než celá ekonomika. V takové situaci totiž peníze, které ona nevstřebá, míří na trh a to žene ceny aktiv nahoru. Podle této logiky by tak pokles tempa růstu peněžní nabídky pod tempo růstu produktu mělo na trhy působit negativně. A jelikož Fed se skutečně chystá k určitému utažení likvidity, do takové situace se trhy pravděpodobně skutečně dostanou.

Podle druhého obrázku ale není namístě pesimismus. Půjčky firemnímu sektoru totiž rostou nejrychlejším tempem od poslední finanční krize. Zdá se, že poptávka sílí napříč celou eurozónou, a to v době, kdy se ECB chystá omezit svůj stimulační program. V grafu je konkrétně vyznačen vývoj úvěrů nefinančním korporacím, úvěrů poskytnutých domácnostem a soukromému sektoru celkem:

 

Pozitivní je i vývoj v oblasti bankovního dluhu. Jak ukazuje poslední obrázek, výnosy rizikovějších obligací finančních institucí během posledního roku a půl soustavně klesaly. Jde o dluhopisy, které by v případě finančních problémů bank generovaly investorům ztráty. Výnosy bezpečných obligací se pak stále pohybují na extrémně nízkých úrovních – viz modrá křivka v posledním grafu. To nutí investory k hledání vyšších výnosů na rizikovějších segmentech trhu.

 

V segmentu rizikovějších bankovních obligací sice v únoru minulého roku došlo k prudkým prodejům, které byly spuštěny obavami z dalšího vývoje v evropském bankovním sektoru, poté se ovšem dostavila rally, kterou do značné míry táhl celkový vývoj na dluhopisových trzích. Pozitivní náladu na trhu nezkazily ani nedávné problémy španělské Banco Popular, která byla nakonec prodána bance Santander za 1 euro. Výnosy na evropském trhu rizikových korporátních obligací se pak dokonce posunuly poprvé v historii pod 2 %.

Zdroj: Financial Times

 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář





Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688