V Jihlavě se rozšířila epidemie příušnic, očkování nezabírá

TNBiz, 7.12.2017

V Jihlavě se rozšířily příušnice. Nakazily se jimi desítky žáků na několika školách. Tam kde se už objevily se nyní musí dodržovat přísná opatření.

Během několika posledních dnů se nakazilo na 30 dětí. Nákaza se šíří mezi školami a hned na třech z nich bojují s epidemií této nemoci.

Příušnice se objevily třeba na základní škole Křížová a to u několika dětí z druhého stupně. Nemoc si školáci nejčastěji ve věku 11 až 14 let předávají mezi sebou. Vedení základky už muselo na základě příkazů hygieniků a epidemiologů přijmout přísná opatření.

"Děti byly poučeny o tom, že mají zvýšit hygienu a rodiče by měli bedlivě pozorovat stav svých dětí," uvedla ředitelka školy Jana Hotařová. Další nemocné děti se objevily na Křesťanské základní škole a několik nakažených je i na základní škole Seifertova.

Zákeřná nemoc se šíří kapénkovou infekcí a inkubační doba je až 25 dnů. Nemoc má různé příznaky. Projevuje se celkovou únavou, horečkami a zduřením slinných žláz. V dětském věku probíhá nemoc většinou bez komplikací, horší průběh je u dospělých nebo dospívajících chlapců. U těch může dojít až ke zduření varlat a trvalým následkem může být neplodnost.

Lékaři varují, že očkování v dětství proti nemoci nepomáhá. "Ty protilátky po očkování nepřetrvávají tak dlouhou dobu jak se původně předpokládalo," potvrdila krajská epidemioložka Alena Dvořáková.

"Navrhujeme časový posun podání druhé dávky očkovací látky proti příušnicím," uvedla mluvčí ministerstva zdravotnictví Štěpánka Čechová. Lze tak docílit posunu účinnosti protilátek až do dospělosti. Kdy však tato novela bude schválena, není jisté.

Rok od roku nakažených v Čechách přibývá. Jen v Jihlavě je to letos již druhá vlna epidemie příušnic. Na jaře se jimi nakazilo na 140 dětí.



Sdílejte článek na sociálních sítích nebo emailem

Social icons
Hodnocení článku

Fotogalerie na bydlet.cz, nejlépe hodnocené fotografie



Články Tiskové zprávy