Patria (Patria Finance)
Investice  |  07.12.2017 13:15:29

Evropská startupová scéna roste, narodí se příští gigant u nás?


Evropské startupy jsou na dobré cestě překonat za rok 2017 hranici 19 miliard dolarů vybraných od investorů a to i přes nejistotu spojenou s odchodem Velké Británie z EU. Británie sice nadále je nejrozvinutějším evropským trhem pro tech společnosti, Francie a Německo ji ovšem rychle dohánění. Rostoucí objem kapitálu směřující do evropského techu, spolu s velkými zásobami lidského talentu a relativně nízkými náklady naznačují možnou zlatou éru tohoto odvětví v Evropě.

Firmy ve Velké Británii i přes nejistotu okolo brexitu zůstávají největšími příjemci investic, od začátku roku vybraly 5,4 miliard dolarů, více než dvakrát víc než jejich německé a francouzské protějšky (2,5 respektive 2,1 mld. dolarů). Vyplývá to ze studie společnosti Atomico. V počtu dohod o financování už ovšem, poprvé po 5 letech, vítězí francouzské startupy, uzavřely jich 753 a poukázaly tak na zvyšující se zajímavost kontinentálních projektů v rané fázi. Německo pak od Velké Británie převzalo titul hlavní destinací pro vysoce kvalifikovanou pracovní sílu.

Podle vrcholných investorů a podnikatelů, oslovených agenturou Reuters, podporují data jejich přesvědčení, že příští globální technologický gigant může vzejít z Evropy a to především z oblastí jako umělá inteligence, herní průmysl nebo streamování hudby. Souhlasí s nimi i Tom Wehmeier, vedoucí výzkumu společnosti Atomico. „Pravděpodobnost, že příští společnost, která definuje celé své odvětví, vzejde z Evropy, nebyla nikdy v historii vyšší,“ říká Wehmeier. 

„V čem má Evropa ještě rezervy, jsou podnikatelé-vizionáři, kteří by byli schopni dát své společnosti vizi a dovést ji až na vrchol. Tento styl podnikání začínáme v Evropě pozorovat teprve nyní“, dodává Bernard Liautaud, řídící partner ve venture fondu Balderton Capital a zakladatel společnosti Business Objects. Přestože většina evropských technologických firem stále dosahuje pouze zlomku velikosti amerických nebo asijských rivalů, globální lídr trhu hudebního streamování Spotify zosobňuje rostoucí ambice evropských technologií. Očekávaný vstup Spotify na burzu by ji měl ohodnotit na více než 20 miliard dolarů.

Z dat společnosti Invest Europe pak vyplývá, že medián velikosti evropských venture fondů, investujících do projektů v brzkém stádiu vývoje, se za posledních 5 let ztrojnásobil na hodnotu okolo 58 milionů euro. Rostoucí dostupnost kapitálu zvýrazňuje výhody, které evropské společnosti mají oproti zaoceánským soupeřům.

Evropské společnosti mají totiž k dispozici širší zásoby profesionálů s technickým vzděláním. Podle dat společnosti Stack Overflow pracuje v Evropě 5,5 milionu vývojářů oproti 4,4 milionům pracujícím v USA. Zároveň náklady na zaměstnance jsou výrazně nižší než v Silicon Valley, průměrné evropské mzdy dosahují třetiny až poloviny těch amerických. Evropské start-upy tak vyžadují pro růst nižší úroveň financování.

V minulosti bylo evropským firmám vytýkáno přílišné zaměření na inovace v již vyzkoušených, „tradičních“ tech odvětvích jako jsou média, e-commerce nebo gaming namísto rozvíjení průlomových technologií, které by mohly dát vzniknout celému novému odvětví. I tady se však situace mění. Investice do „deep  tech“ oblasti zaměřené na výzkum umělé inteligence nebo robotiky letos oproti roku 2016 stoupnou o téměř 40 % na 3,5 miliard dolarů.

Evropská technologická scéna je tak na dobré cestě stát v globálním měřítku konkurenceschopnou. „Čelí sice v oblastech, jako jsou kryptoměny nebo genová manipulace, striktnějším regulacím, v hlavních oblastech zájmu, jako jsou autonomní vozidla nebo technologie dronů, má potenciál příštího globálního lídra vyrobit“, uzavírá studie Atomico.

Zdroje: Reuters, Bloomberg, FT

 
 
 
 
 
 

Patria Online je investiční portál s real-time daty zaměřený na domácí a zahraniční kapitálové trhy. Poskytujeme online informace a analytickou podporu z oblasti financí, makroekonomiky a investic. Samozřejmostí jsou také aktuální investiční tipy a dlouhodobá investiční doporučení. Akcie, měny, komodity, investice, doporučení - vše přehledně na jednom místě.

K článku zatím nejsou žádné komentáře.
Přidat komentář

Poslední zprávy z rubriky Investice:

Čt   8:45  Ranní okénko - Důvěra v tuzemskou ekonomiku na vzestupu Raiffeisenbank a.s. (Raiffeisenbank a.s.)
Čt   8:32  Americký růst i v 1. čtvrtletí (opět) velmi svižný ČSOB-Dealing (ČSOB-Dealing)




Zobrazit sloupec 
Kurzy.cz logo
EUR   BTC   Zlato   ČEZ
USD   DJI   Ropa   Erste

Kalkulačka - Výpočet

Výpočet čisté mzdy

Důchodová kalkulačka

Přídavky na dítě

Příspěvek na bydlení

Rodičovský příspěvek

Životní minimum

Hypoteční kalkulačka

Povinné ručení

Banky a Bankomaty

Úrokové sazby, Hypotéky

Směnárny - Euro, Dolar

Práce - Volná místa

Úřad práce, Mzda, Platy

Dávky a příspěvky

Nemocenská, Porodné

Podpora v nezaměstnanosti

Důchody

Investice

Burza - ČEZ

Dluhopisy, Podílové fondy

Ekonomika - HDP, Mzdy

Kryptoměny - Bitcoin, Ethereum

Drahé kovy

Zlato, Investiční zlato, Stříbro

Ropa - PHM, Benzín, Nafta, Nafta v Evropě

Podnikání

Města a obce, PSČ

Katastr nemovitostí

Katastrální úřady

Ochranné známky

Občanský zákoník

Zákoník práce

Stavební zákon

Daně, formuláře

Další odkazy

Auto - Cena, Spolehlivost

Registr vozidel - Technický průkaz, eTechničák

Finanční katalog

Volby, Mapa webu

English version

Czech currency

Prague stock exchange


Ochrana dat, Cookies

 

Copyright © 2000 - 2024

Kurzy.cz, spol. s r.o., AliaWeb, spol. s r.o.

ISSN 1801-8688